Vorige maand onthulde Philips zijn nieuwe reeks aangesloten Hue-kaarslampen. De Hue Candle White and Color Ambiance is een kaarslamp met een E14 lampvoet, die zowel wit (warm en koud) als gekleurd licht kan verspreiden.
Presentatie
Als pionier op het gebied van aangesloten verlichting, breidt Philips zijn Hue-reeks voortdurend uit. De nieuwste aanwinst is de Hue Candle White en Color Ambiance. Naast de Philips Hue White Ambiance, Hue White and Color Ambiance (met E27-basis) en Hue White Ambiance GU10, is er nu ook de Candle-lamp. Deze lamp op basis van E14, die alleen op de markt wordt gebracht voor € 60, is geschikt voor zowel kroonluchters als bedlampjes. Zoals de naam al aangeeft, kan hij zowel wit licht (warm of koud) als gekleurd licht verspreiden met een palet van 16 miljoen kleuren. De lamp is via Wi-Fi verbonden met de internetbox in huis, werkt in combinatie met een bridge en wordt bediend via de Philips Hue-app, die beschikbaar is voor iOS en Android.
Gebruiksgemak
Je hoeft geen gloeilamp te zijn om Philips lampen te installeren. Zoals altijd, hun installatie kon niet sneller. Hoewel er verschillende verbindingsmogelijkheden zijn bij aangesloten verlichting, behoren de lampen van Philips tot diegenen die verbinding maken via ZigBee en Wi-Fi. De installatiestappen blijven ongewijzigd: nadat u de verbindingsbrug op een stopcontact en op de internetbox in huis hebt aangesloten, hoeft u alleen nog maar de E14-lamp aan te sluiten, de Philips Hue-app te downloaden en ervoor te zorgen dat uw smartphone op hetzelfde Wi-Fi-netwerk is geconfigureerd.
De verbinding tussen de brug en de lampen wordt gemaakt met ZigBee. Dit is een verbinding met lage snelheid die zeer weinig energie verbruikt en een beter bereik heeft dan Bluetooth. Dit communicatieprotocol maakt afstandsbediening over lange afstand mogelijk, zelfs door de dikste muren heen, wat een goed voorteken is voor dit type product, dat over meerdere kamers in huis kan worden verspreid.
Wanneer de applicatie de brug detecteert, wordt de gebruiker gevraagd op de centrale knop te drukken zodat de smartphone de controle overneemt. Daarna zoekt de gebruiker gewoon naar beschikbare lampen; dit gebeurt volledig automatisch.
Als de gebruiker al een Hue-installatiepakket heeft geïnstalleerd (vanaf de tweede versie), is het mogelijk om deze lamp via de toepassing aan het ecosysteem toe te voegen. Stel gewoon de armatuur in en ga door het menu “Light Setup” in de app om deze toe te voegen aan de lijst van aangesloten Hue-armaturen.
Toegegeven, een Wi-Fi-configuratie is complexer en tijdrovender dan een eenvoudige Bluetooth-verbinding, zoals bijvoorbeeld het geval is met Awox-lampen. Het heeft echter het grote voordeel dat het meer mogelijkheden biedt, zoals het op afstand bedienen van de verlichting in een groter gebied. Dankzij de Wi-Fi-verbinding kan de gebruiker scenario’s creëren en een aanwezigheid simuleren wanneer er niemand thuis is.
Daarnaast is deze lamp – net als het Hue White Ambiance pack – HomeKit-compatibel en dus te beheren vanuit de Apple Home-app op iOS 10.
Toepassing
De rijke en uitgebreide Philips-app kan tot 50 lampen tegelijk beheren. Zo kunt u alle lichten in eenzelfde ruimte tegelijk aansturen of een gepersonaliseerde verlichting creëren naargelang de gewoonten van de bewoners.
Dankzij deze kleurrijke verlichting kan de gebruiker verschillende stemmingen creëren. De beroemde voorgeconfigureerde verlichtingsrecepten waar Philips beroemd om is, zijn nog steeds verkrijgbaar. Of het nu gaat om spelen met verschillende wittemperaturen, kleurrecepten of het kleurenpalet van 16 miljoen kleuren, er zijn tal van verlichtingsperspectieven.
Het is gemakkelijk om door de interface te navigeren om uw verlichting te kiezen: het topmenu geeft direct toegang tot de kleurmodus, de witmodus (warm of koel) en de voorgedefinieerde recepten (ontspanning, lezen, concentratie, simulatie). Met de schuifregelaar kunt u de lichtintensiteit regelen van 1% tot 100%.
Vanuit de instellingen is het altijd mogelijk de functie “Thuis en onderweg” te activeren voor wie een aanwezigheid in huis wil simuleren, zelfs op afstand. Het “Alarm Clock” menu is natuurlijk nog steeds beschikbaar en biedt de mogelijkheid om verschillende alarmen in te stellen om zachtjes wakker te worden met de Hue Candle. De functie “Routines” maakt gebruik van timers om de lampen uit te schakelen of de sfeer te veranderen na een ingestelde tijd.
Met de lancering van deze nieuwe reeks lampen zijn nieuwe toepassingen van derden gecreëerd die compatibel zijn met Hue Candle. Een van die voorbeelden is Sleep Cycle, dat de kwaliteit van de slaap analyseert en de Hue Candle gebruikt om de gebruiker op het ideale moment te wekken.
De Philips-toepassing is zeer intuïtief, maar naar onze mening lijdt ze onder het ontbreken van een belangrijke functie: de aanpassing van de lampen aan het omgevingslicht om de lichtintensiteit automatisch te variëren. Daar dromen we van!
Bovendien biedt de fabrikant voortdurend tal van updates om de gebruikerservaring op de Hue te verbeteren en te verrijken. Omdat ze te veel herhalen, zijn deze stappen vervelend.
Kwaliteit van het licht
Zoals vaak het geval is met Philips-lampen, behoren de in het lab verkregen resultaten tot de beste in onze vergelijking.
Laten we ons testprotocol in detail bekijken: het bestaat uit het nemen van gegevens eerst bij 2700 K (warm licht, gelijk aan de kleurtemperatuur van een kaars) en vervolgens bij 6500 K (koud licht, de referentietemperatuur voor daglicht en hoger dan de zon op haar hoogtepunt). Vervolgens hebben wij onze spectrometer op een afstand van 1 m van de lichtbron geplaatst. Van daaruit lezen we waarden in het bereik van 2690 K en 6473 K. Deze liggen in de lijn van onze verwachtingen; deze goede metingen zijn vergelijkbaar met die welke met de Hue Lightstrip zijn verkregen.
Vooral de CRI is indrukwekkend. Er zij aan herinnerd dat de kleurweergave-index betrekking heeft op de gelijkmatigheid van het spectrum van een licht. De norm is 90 voor een goede kleurwaarneming. Bij warm licht (2700 K) is de CRI 90,9. In koud licht ligt de index rond 89,7. Al met al is de Hue Candle White en Color Ambiance verreweg de meest nauwkeurige wat betreft kleurweergave. De resultaten zijn gewoon perfect.
Het onderstaande spectrum onderstreept dit nog eens. We zien een zeer sterke piek in de gele (warm witte) tinten.
Gemeten stroomverbruik
Aangesloten op het lichtnet bij maximale helderheid, verbruikt de Hue Candle White en Color Ambiance 9,6W. Onze spectrometer gaf echter een helderheid van ongeveer 45,9 lux aan. Omdat de Hue Candle, zoals de naam al aangeeft, een kaars is, is zij meer geschikt voor een gedempte, “gezellige” en dus discrete verlichting en kan zij in haar eentje niet een hele kamer verlichten.
Op een kroonluchter is het meestal nodig de lampen te vermenigvuldigen (vaak met 4 of meer). In feite moet het verbruik ook worden vermenigvuldigd met het aantal geïnstalleerde Hue-kaarsen. Dit staat ver af van het zeer gecontroleerde verbruik van de Hue White Ambiance GU-10 spot: 3,7 W voor 349 lux…
Aanbevolen verlichtingsniveaus
De aanbevolen verlichtingsniveaus voor de kamers in het huis:
- kast en occasionele activiteit: 30 en 50 lux
- woonkamer: 100 tot 200 lux
- slaapkamer: 200 lux
- keuken: 300 lux
- eetkamer en woonkamer: 300 lux
- kantoor (lezen, tekenen, beeldhouwen): 400 tot 500 lux
Voordelen
- Het gebruik van Wi-Fi is voordeliger dan Bluetooth.
- Zeer aangenaam om op te zetten en te gebruiken.
- Perfecte lichtkwaliteit.
- Uitstekende CRI in warm en koel wit.
- Intuïtieve en ergonomische toepassing.
Nadelen
- Verhouding helderheid/verbruik door de kaarslamp.
- De applicatie vereist veel (te veel?) updates.
Conclusie
De Hue Candle White and Color schittert met zijn lichtprestaties. De kwaliteit van het licht is goed, de CRI is onberispelijk en het spectrum is helder. De installatie en bediening zijn intuïtief, net als de toepassing, die eveneens rijk is. Wat wil je nog meer? Meer helderheid? Het kaarsformaat van de Hue Candle is ontworpen om een warme, gezellige en gedempte verlichtingssfeer te creëren.
VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN
- Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
- Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
- Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?
Table of Contents