Philips Hue White Ambiance: een lamp voor alle tinten wit


Philips, een pionier op het gebied van connected verlichting, heeft een nieuwe serie Wi-Fi-lampen onthuld onder de naam Hue White Ambiance. Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit nieuwe ecosysteem alleen wit aan en werkt het in combinatie met een bridge en een afstandsbediening.
Philips Hue White Ambiance

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Het Hue White Ambiance-pakket, dat op de markt wordt gebracht voor 139 euro, is de nieuwste toevoeging aan de catalogus van Philips, dat een even betrouwbaar als compleet ecosysteem wil bieden. In tegenstelling tot de wit/kleur 3-bolige en Hue versie 2 kits, die kleur produceren, bevat deze nieuwe versie twee lampen met E27 schroeffitting die alleen wit, warm of koud licht kunnen verspreiden. Het bevat ook een verbindingsbrug – dezelfde die wordt gebruikt op de Hue versie 2 – evenals een afstandsbediening, genaamd de Hue Dimmer Switch, waarmee u de temperatuur van het witte licht kunt wijzigen met een reeks aanrakingen. Dit laatste maakt het mogelijk om het zonder smartphone te doen. De Wi-Fi-lampen hebben een geclaimd vermogen van 9,5 W.

Gebruiksgemak

Hoewel er verschillende verbindingsmodi zijn in aangesloten verlichting, is de Philips Hue White Ambiance er een die verbinding maakt via ZigBee en Wi-Fi. Na het aansluiten van de verbindingsbrug op een stopcontact en op de internetbox in huis, hoeft u namelijk alleen nog maar de E27-lamp (standaardformaat in Frankrijk) erin te schroeven, de Philips Hue-applicatie te downloaden (beschikbaar op iOS en Android) en ervoor te zorgen dat uw smartphone op hetzelfde wifi-netwerk is geconfigureerd.

De verbinding tussen de bridge en de lampen verloopt via ZigBee, een veel efficiënter alternatief voor Bluetooth; deze lagesnelheidsverbinding verbruikt zeer weinig stroom en biedt een groter bereik, zodat de lampen zelfs door de dikste muren heen kunnen worden bediend. Op die manier biedt het een meer geschikte oplossing voor dit soort producten die over het hele huis verspreid zijn.

Wanneer de applicatie de brug detecteert, wordt de gebruiker gevraagd op de centrale knop te drukken zodat de smartphone de controle overneemt. Daarna is het gewoon een kwestie van zoeken naar de beschikbare lampen; dit gebeurt volledig automatisch.

De Wi-Fi-configuratie is ongetwijfeld complexer en tijdrovender dan een Bluetooth-verbinding, maar biedt meer mogelijkheden, zoals het op afstand bedienen van de verlichting, het creëren van scenario’s of het simuleren van een aanwezigheid wanneer er niemand thuis is. Het gebruik is dus flexibeler en voordeliger voor wie van een complete uitrusting gebruik wenst te maken. Merk op dat dit pakket ook compatibel is met HomeKit en dus kan worden beheerd vanuit de Apple Home-app op iOS 10.

Kwaliteit van het licht

Zoals we aan het begin van deze test al zeiden, bieden de Hue White Ambiance-lampen geen gekleurd licht en stralen ze alleen warm en koel wit licht uit.

In onze tests vonden we een zeer goede verhouding tussen de geboden helderheid en het energieverbruik met een resultaat van 122 lux (max) voor een verbruik van 6,4 W. Deze gegevens bevestigen dat we een zeer goed helderheidsniveau bereiken bij een laag stroomverbruik. Er zij op gewezen dat onze metingen zijn verricht aan één enkele lamp en dat deze waarden derhalve met twee moeten worden vermenigvuldigd indien de twee lampen in de verpakking in dezelfde ruimte zijn geïnstalleerd.

De metingen betreffende de witte temperaturen zijn de beste die ooit in onze vergelijking zijn waargenomen. De verzamelde waarden liggen inderdaad in de orde van 2.744 K en 6.336 K. Wij herinneren eraan dat onze metingen eenmaal werden verricht bij 2.700 K (warm licht, gelijk aan de kleurtemperatuur van een kaars) en vervolgens bij 6.500 K (koud licht, de referentietemperatuur voor daglicht en hoger dan die van de zon op haar hoogtepunt). Wij bereiken dus metingen die zeer dicht bij de verwachte resultaten liggen.

De kleurweergave-index (ook bekend als CRI) is eenvoudigweg de regelmatigheid van het spectrum van een licht. Om u een idee te geven, de norm is 90 voor een goede kleurweergave en perfecte uniformiteit. We vonden een CRI van 84,6 bij warm licht en 82,3 bij koud licht, wat zeer goed is.

De spectra van de Hue White Ambiance ondersteunen onze eerdere opmerkingen alleen maar door ons een zeer goede homogeniteit te tonen die zorgt voor een zeer goede kleurweergave.

Het lijdt geen twijfel dat deze lampen ons verblinden met hun lichtprestaties. De kwaliteit van het licht maakt ze tot het beste verlichtingstoestel dat we tot nu toe in onze vergelijking hebben getest.

Gemeten stroomverbruik

Bij maximale lichtintensiteit heeft de Hue White Ambiance een stroomverbruik van 6,4 W. Dit betekent dat ze zeer weinig energie verbruiken, maar toch een perfecte lichtopbrengst hebben. Dit is veel beter dan de meeste van hun meer energie-intensieve voorgangers, zoals de Philips Hue Iris, die typisch gekleurd licht uitstraalt.

Toepassing

Vóór de zomer van 2016 had de Hue-app een facelift gekregen met nieuwe functies. Met deze app, die tot 50 lampen kan beheren, kunnen alle lampen in dezelfde ruimte tegelijk worden bediend of kan gepersonaliseerde verlichting worden gecreëerd op basis van de gewoonten van de bewoners.

Hoewel deze lampen niet kunnen worden gebruikt om gekleurde lichtstemmingen te creëren, is het wel mogelijk om stemmingen te creëren met de verschillende wittemperaturen. Om dit te doen, moet u de voorgeconfigureerde lichtrecepten gebruiken: Ontspanning, Lezen, Concentratie, Stimulatie… Dit is waar de term Ambiance tot zijn recht komt. Natuurlijk kunt u met de toepassing ook de lampen aan- en uitzetten of de helderheid ervan variëren.

Voor de rest vinden we de functies die we reeds vermeld hebben tijdens de test van de LivingColors Bloom, in het bijzonder de “Thuis en onderweg”-functie waarmee u de verlichting op afstand kunt bedienen om een aanwezigheid in huis te simuleren. Het wekkermenu is nog steeds beschikbaar en stelt u in staat alarmen in te stellen om zachtjes wakker te worden. Tenslotte zal het mogelijk zijn om, via de functie Routines, gebruik te maken van de timers om de verlichting uit te schakelen of de sfeer te veranderen na een bepaalde tijd. Deze functies zijn zeer charmant, maar we zullen perfect gelukkig zijn wanneer de lampen zich aanpassen aan het omgevingslicht en hun lichtintensiteit automatisch variëren.

Een ander nadeel is dat de toepassing voortdurend updates van wisselende lengte vereist, wat in het gebruik snel vervelend kan worden. Als de gebruiker telkens een opeenvolging van updates moet doorlopen wanneer hij zijn lampen met zijn smartphone wil bedienen, brengt dit het dagelijkse gebruik sterk in het gedrang. Het zou beter zijn om direct de meegeleverde afstandsbediening te gebruiken.

Extra functies

Het pakket bevat een met ZigBee verbonden afstandsbediening met de naam Philips Hue Dimmer Switch. Deze kan worden gebruikt om de lampen aan of uit te schakelen en fungeert tevens als draadloze dimschakelaar. Het wordt geleverd met 5 voorgeprogrammeerde verlichtingsrecepten, die de gebruiker naar believen kan wijzigen via de instellingen, rechtstreeks in de Hue-toepassing.

Door op de ON knop te drukken gaat de lamp aan. Als dezelfde knop een tweede keer wordt ingedrukt, gaat hij branden volgens het geprogrammeerde lichtrecept. Als u een derde keer op de knop drukt, gaat een ander lichtrecept branden, enzovoort. Met de twee centrale knoppen kan de lichtintensiteit handmatig worden ingesteld. Tenslotte schakelt de UIT-knop de lamp gewoon uit.

Het gebruik van de Hue Dimmer Switch is heel eenvoudig en echt doeltreffend. Met deze oplossing kan iedereen in het huishouden de lampen aan-, af- of uitzetten zonder dat de smartphone nodig is – wat erg praktisch kan zijn voor kinderen. Hoe zit het met zijn autonomie? Het kastje wordt gevoed door een batterij, waarvan wordt beweerd dat hij minstens 3 jaar meegaat. We betreuren het enigszins dat Philips zich niet heeft laten inspireren door zijn Hue Tap, een draadloos, batterijloos systeem dat wordt gevoed door een simpele druk op de knoppen.

Ook dient te worden opgemerkt dat deze afstandsbediening, die is gemaakt van een goede kwaliteit kunststof, is gemonteerd op een wandvoet die op dezelfde wijze wordt geïnstalleerd als een standaardschakelaar.

Hoeveel lux om op te lichten?
Hier zijn de aanbevolen verlichtingsniveaus voor kamers in het huis:

 • Garderobe en occasionele activiteit: 30 en 50 lux;
 • Woonkamer: 100 tot 200 lux;
 • activiteiten die precisie vereisen: 200 tot 500 lux;
 • benadrukken van een gebied of object: 500 tot 1000 lux.

Voordelen

 • Wi-Fi die meer mogelijkheden biedt.
 • Uitstekende CRI in warm en koel wit.
 • Perfecte gelijkmatige verlichting.
 • Laag energieverbruik.
 • Praktische en goed doordachte afstandsbediening inbegrepen.
 • HomeKit-compatibel.

Nadelen

 • Langere installatietijd door de brug.
 • Te veel updates nodig voor de app.

Hue White Ambiance

Conclusie

Het Philips Hue White Ambiance-pakket is een echte revolutie op verlichtingsgebied die ons versteld deed staan. De installatie is vereenvoudigd en de lichtkwaliteit, warm of koel wit, is onberispelijk. De applicatie is goed ontworpen en biedt veel mogelijkheden. Ten slotte is de meegeleverde afstandsbediening eenvoudig in te stellen en kunnen alle bewoners van het huishouden de lampen bedienen, zelfs zonder smartphone.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts