Philips Hue White Ambiance GU-10, een spot voor wit licht


Met zijn expertise op het gebied van aangesloten gloeilampen heeft Philips een spot toegevoegd aan zijn catalogus als aanvulling op het Hue White Ambiance-pakket. Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit pack alleen wit licht en als je maar één kleur aanbiedt, kun je het maar beter goed doen. Dat is waar het bij de Hue White GU-10 om gaat.

Philips Hue White Ambiance GU-10

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Hue White Ambiance GU-10, die voor €35 (alleen) wordt verkocht, vervolledigt het Hue White Ambiance-pakket. De pionier op het gebied van connected lighting wil een betrouwbaar en compleet ecosysteem bieden. De spot werkt dus in combinatie met een bridge (die in de Hue-pakketten zit of apart wordt verkocht) en een speciale toepassing en kan wit licht geven – warm of koel. Met de app kunnen gebruikers verlichtingsscenario’s instellen die door de gebruiker kunnen worden geprogrammeerd, zodat deze kan genieten van optimale verlichting naargelang van zijn activiteiten. Er is nog een product toegevoegd aan de Philips-catalogus: de Hue Sensor Motion, een bewegingsmelder die de Hue-lampen van de fabrikant aanzet. Dit kleine verbonden object, dat €40 kost, detecteert de passage van een bewoner om de lampen te activeren, waardoor het overmatig gebruik van de afstandsbediening of smartphone wordt beperkt.

Gebruiksgemak

Als de gebruiker het Hue White Ambiance-pakket al heeft geïnstalleerd of al een Hue- of Hue Version 2-pakket heeft, is het mogelijk om deze spot via de app aan het ecosysteem toe te voegen. Stel gewoon de armatuur in en ga door het menu “Light Setup” in de app om deze toe te voegen aan de lijst van aangesloten Hue-armaturen.

Hoewel de Hue White Ambiance GU-10 (net als andere Philips-armaturen) kan werken zonder aangesloten te zijn, is het belang van de aankoop van dergelijke armaturen verloren gegaan. Het is daarom noodzakelijk de verbindingsbrug aan te sluiten op een stopcontact en op de internetbox van het huis. Vergeet niet dat de GU-10 alleen wordt verkocht (€35). Wie nog geen Philips Hue-starterpack met bridge bezit, zal deze moeten aanschaffen, waardoor de prijs van de connected spot aanzienlijk zal stijgen, aangezien de bridge ongeveer 60 euro kost.

Nadat u de GU-10 hebt geïnstalleerd, hoeft u alleen maar de Philips Hue-app te downloaden – beschikbaar voor iOS en Android – en ervoor te zorgen dat uw smartphone op hetzelfde Wi-Fi-netwerk is geconfigureerd.

Wij erkennen dat het opzetten van een Wi-Fi-verbinding complexer en tijdrovender is dan een eenvoudige Bluetooth-verbinding, maar het biedt wel meer mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om de verlichting op afstand en over een groter gebied te bedienen. Het maakt het ook mogelijk scenario’s te creëren en de aanwezigheid te simuleren wanneer er niemand thuis is. Het gebruik van Wi-Fi is dus voordeliger voor de gebruiker (rekening houdend met het feit dat in het geval van de Hue, de informatie tussen de smartphone en het kastje wordt uitgewisseld via Wi-Fi, maar de bridge is verbonden met de lampen via het ZigBee-protocol).

Daarnaast is deze lamp – net als het Hue White Ambiance pack – HomeKit-compatibel en dus te beheren vanuit Apple’s Home-app op iOS 10.

Kwaliteit van het licht

De GU-10 spot is geschikt om warm en koel wit licht uit te stralen. Als u op zoek bent naar kleurrijke stemmingen, hoeft u zich geen zorgen te maken, daar is de GU-10 niet voor gemaakt. Maar dat is niet erg als je bedenkt dat Philips de lichtkwaliteit van deze armatuur goed voor elkaar heeft.

De verhouding stroomverbruik/helderheid is inderdaad de beste die ooit in ons laboratorium is waargenomen, met een resultaat van 349 lux voor een zeer matig verbruik van 3,7 W. Dit cijfer is ronduit indrukwekkend, want we hebben een zeer goed helderheidsniveau bereikt bij een zeer laag energieverbruik. Er zij aan herinnerd dat deze meting wordt uitgevoerd op één enkele lamp en dat de waarde met twee moet worden vermenigvuldigd indien de twee lampen in de verpakking in dezelfde ruimte zijn geïnstalleerd.

Bij wit licht werden onze tests eenmaal uitgevoerd bij 2700 K (warm licht, gelijk aan de temperatuur van een kaars) en vervolgens bij 6500 K (koud licht, de referentietemperatuur voor daglicht, hoger dan die van de zon op haar hoogtepunt). De metingen van de witte temperatuur op de GU-10 zijn meer dan bevredigend: 2766K en 6463K; zeer dicht bij de verwachte resultaten.

De CRI (Colour Reproduction Index) verwijst naar de gelijkmatigheid van het spectrum van een licht. De norm is 90 om te kunnen genieten van een bijna loepzuivere gelijkmatigheid en een goede kleurweergave. De CRI van deze spot is beter bij warm licht dan bij koud licht, met een resultaat van 85,2 tegen 81,5. Hoewel wij hadden verwacht dat deze cijfers iets hoger zouden liggen, zijn zij nog steeds meer dan toereikend. Hier zijn de spectrumresultaten die onze metingen bevestigen.

De GU-10 heeft een zeer goede homogeniteit en een bijna perfecte kleurweergave.

Het is dan ook een voortzetting van het Hue White Ambiance-pakket en biedt een meer dan betrouwbare en consistente verlichtingsoplossing. Wij bevestigen nogmaals dat de hele reeks het beste verlichtingstoestel is dat wij in onze vergelijking tot nu toe hebben getest.

Gemeten stroomverbruik

Er is geen gebrek aan superlatieven om het stroomverbruik van de GU-10 te beschrijven. Bij zijn maximale lichtsterkte heeft de spot een zeer matig stroomverbruik van 3,7W. Dit betekent dat hij zeer weinig grondstoffen verbruikt en perfect, krachtig licht geeft. Het is zelfs de beste lichtintensiteit/verbruiksverhouding in onze vergelijking tot nu toe. Ter informatie: armaturen die kleur uitstralen verbruiken meer energie en hebben een lagere helderheid, zoals bijvoorbeeld de Philips Hue GO.

Toepassing

Sinds de test van het Hue White Ambiance pack, is de applicatie geen jota veranderd. We vinden dezelfde functionaliteiten terug die onder andere de afstandsbediening van een enkele lamp of van een groep aangesloten lampen in dezelfde ruimte mogelijk maken, maar ook de creatie van gepersonaliseerde verlichting volgens de gewoonten van de bewoners.

Hoewel het niet mogelijk is om lichtstemmingen te creëren, kan de gebruiker toch stemmingen creëren met de verschillende aangeboden witte temperaturen. De lichtrecepten, die reeds in de toepassing zijn geconfigureerd, suggereren het vinden van de ideale kleuren om te ontspannen, te lezen, zich te concentreren, enz. Het is door te spelen met de verschillende witte temperaturen dat de term “atmosfeer” zijn betekenis krijgt.

Andere welkome functies stellen u in staat te genieten van de geneugten van aangesloten verlichting, zoals de “Home and Away”-functie, waarmee u de verlichting op afstand kunt bedienen om aanwezigheid te simuleren wanneer er niemand thuis is. Natuurlijk vinden we ook het Alarm Clock menu, dat al beschikbaar was op de LivingColors Bloom applicatie en waarmee je alarmen kunt instellen om zachtjes wakker te worden. Tenslotte benadrukt de functie Routines de rol van de timers om de lampen uit te schakelen of de sfeer te wijzigen na een ingestelde tijd.

Hoewel wij de diversiteit van deze functies op prijs stellen, betreuren wij het dat deze lampen zich niet kunnen aanpassen aan het omgevingslicht om hun lichtintensiteit automatisch te variëren.

Extra functies

Om de efficiëntie van het Philips ecosysteem te controleren, wilden we de Philips Hue Sensor Motion met onze GU-10 lamp interacteren.

Dit kleine witte doosje, aangesloten in ZIgBee, moet worden geconfigureerd in de Philips Hue-toepassing om te kunnen communiceren met de armaturen in de reeks. De Hue Sensor Motion heeft een kijkhoek van 100° en bestrijkt een afstand van 5m.

Het detecteert de aanwezigheid van een persoon in zijn veld perfect. Als alle lichten uit zijn, kan de sensor de lichten in de kamer aan doen. In de toepassingsinstellingen (tabblad accessoires) kan de gebruiker het niveau van bewegingsgevoeligheid bepalen (laag, gemiddeld, hoog). Om heel precies te zijn merkten we geen echt verschil tussen de gevoeligheidsniveaus; de bewegingsdetector reageert onmiddellijk op de verschillende verschijningen die in zijn veld worden gedetecteerd.

Het is ook mogelijk om in de toepassing de tijdstippen van de dag of de nacht te definiëren waarop de gebruiker de Hue Motion Sensor wil activeren. In feite kan de gebruiker de sensor vragen de lampen te activeren volgens een bepaalde wittemperatuur, afhankelijk van het gekozen tijdstip van de dag. Midden in de nacht, bijvoorbeeld, kunnen de lampen worden gedimd in vergelijking met de helderheid overdag.

Maar dat is niet alles, de Hue Sensor Motion is niet alleen gevoelig voor beweging, hij is ook gevoelig voor het omgevingslicht. Uitgerust met een lichtmeter, kan hij de lampen activeren naargelang de helderheid van de kamer. Ook hier kan het gevoeligheidsniveau door de gebruiker in de app worden aangepast. Dit is op zijn zachtst gezegd een zeer welkome functie – en een zeer effectieve ook – aangezien gloeilampen alleen zich niet aanpassen aan de omgevingshelderheid.

De Hue Sensor Motion is ongetwijfeld een perfect alternatief voor wie zijn smartphone niet uit de kast wil halen om zijn lampen te bedienen of wie de Hue Dimmer Switch niet heeft.

Deze kleine sensor wordt gevoed door 2 AAA batterijen en de autonomie is aangekondigd op twee jaar.

Hoeveel lux om op te lichten?
Hier zijn de aanbevolen verlichtingsniveaus voor kamers in het huis:

 • Garderobe en occasionele activiteit: 30 en 50 lux;
 • Woonkamer: 100 tot 200 lux;
 • Activiteiten die precisie vereisen: 200 tot 500 lux;
 • Markeren van een gebied of voorwerp: 500 tot 1000 lux.

Productspecificaties

 • Materiaal: Kunststof
 • Type lichtbron: Led-lamp
 • Fitting: GU10
 • Domotica platform: Alexa Amazon | Apple HomeKit | Google Assistant | IFTTT | Philips Hue | SmartThings
 • EAN: 8719514340121
 • Aansluitspanning: 230 V
 • Aantal artikelen in verpakking: 2 stuk(s)
 • Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
 • Bediening via mobiele app: Ja
 • Bluetooth: Ja
 • CRI: 80
 • Diameter: 5 cm
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Gewicht: 156 g
 • IP waarde: Geen IP-waarde
 • Kleur glas: Mat
 • Kleur licht: Warm wit licht
 • Kleurtemperatuur: 6500 K
 • Levensduur lichtbronnen: 15000 h
 • Lumen per lichtpunt: 350 lm
 • Met dimfunctie: Ja
 • Product hoogte: 58 mm
 • Product lengte: 50 mm
 • Stralingshoek: 42 °
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Verpakking breedte: 27 mm
 • Verpakking hoogte: 40 mm
 • Verpakking lengte: 140 mm
 • Voor binnen of buiten: Voor binnen
 • Vorm lichtbron: Spot
 • Waarde energielabel nieuw 2021: G
 • Wattage per lichtpunt: 0 W
 • Categorieën: Wonen Verlichting Lichtbronnen Led lampen Slimme verlichting Slimme lichtbronnen Led verlichting
 • Serie: Philips Hue White Ambiance
 • Fitting: GU10
 • Kleurtemperatuur (in Kelvin): Daglicht – meer dan 4000K
 • Lumen: 250 tot 500 lumen
 • Merk: Philips Hue

Voordelen

 • Het gebruik van Wi-Fi biedt meer mogelijkheden dan Bluetooth.
 • Zeer goede CRI, vooral in warm wit.
 • Homogeniteit van de verlichting.
 • Indrukwekkende helderheid/verbruiksratio.
 • De Hue Sensor Motion is zeer effectief.

Nadelen

 • Relatief lange installatietijd door de brug (Wi-Fi).
 • Brug wordt afzonderlijk of samen met een pak lampen verkocht (zonder brug is het onmogelijk de aangesloten functies te gebruiken).

Philips HUE White Ambiance LED-Spot GU10

Conclusie

Opnieuw heeft Philips ons een blik gegund met deze spot, die bijna net zo goed is als de E27 lampen in het Hue White Ambiance-pakket. De lichtkwaliteit, die in warm wit iets beter is dan in koel wit, is zeer goed en de verhouding tussen lichtsterkte en energieverbruik is perfect. De toepassing biedt ook een brede waaier van functies. Bovendien is de Hue Sensor Motion zeer effectief en maakt het het Philips Hue ecosysteem een plezier om te gebruiken. Een genoegen.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts