Philips Hue White Starter Kit: twee lampen, één witte temperatuur


De Hue White Starter Kit is, zoals de naam al doet vermoeden, een starterspakket om kennis te maken met aangesloten verlichting. Het is een kans voor Philips om zijn Hue-assortiment te verspreiden onder mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige verlichtingsoplossing zonder franje.
Philips HUE White

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Hoewel hij niet nieuw is in de Philips-catalogus, waren we toch benieuwd wat de Hue White Starter Kit in petto had. Dit pakket, dat op de markt wordt gebracht voor ongeveer 80 euro, omvat een aansluitbrug van de tweede generatie en twee E27 lampen die slechts één witte temperatuur bieden (warme temperatuur bij 2700 K). De mogelijkheden zijn dus beperkt voor deze lampen, die worden aangestuurd vanuit de Philips Hue-applicatie, die even compleet en effectief is als altijd. Het startpakket is HomeKit-compatibel en kan ook worden bediend met de Hue Sensor Motion en de afstandsbedieningen Hue Dimmer Switch en Hue Tap.

Gebruiksgemak

Philips Hue-lampen staan bekend om hun Wi-Fi-verbinding via een bridge-verbinding. De installatie is eenvoudig: sluit de bridge via ethernet aan op de internetbox in huis en op een stopcontact, schroef de E27-lamp (standaardformaat in Frankrijk) erin, download vervolgens de Philips Hue-app (beschikbaar op iOS en Android) en zorg ervoor dat de smartphone waarop de bridge is aangesloten, op hetzelfde Wi-Fi-netwerk is geconfigureerd. Hoewel de app meestal automatisch “de nieuwe lamp” detecteert, is het mogelijk om handmatig het serienummer van de lamp in te voeren en op “Zoeken” te drukken. De synchronisatie is dan onmiddellijk.

De Philips-apparatuur is zo geconfigureerd dat de verbinding tussen de bridge en de lampen en/of accessoires in het assortiment tot stand komt via ZigBee – een aantrekkelijker alternatief voor Bluetooth. Dit netwerk met lage snelheid verbruikt zeer weinig energie en heeft een groter bereik, waardoor zelfs door de dikste muren controle mogelijk is.

Het voordeel van deze installatie – naast een groter bereik in vergelijking met bijvoorbeeld Bluetooth – is dat tot 50 armaturen tegelijk kunnen worden aangesloten en door meerdere gebruikers kunnen worden bediend. Met een Bluetooth-systeem kan slechts één smartphone met de lamp worden verbonden – de verbinding moet worden verbroken als een andere gebruiker de lamp wil bedienen.

Het spreekt voor zich dat het instellen van Wi-Fi complexer en tijdrovender is dan Bluetooth, maar het biedt meer mogelijkheden, zoals het op afstand bedienen van de verlichting, of het simuleren van aanwezigheid als er niemand thuis is. Dit pakket is compatibel met HomeKit en kan worden beheerd vanuit de Apple Home-app op iOS 10.

Toepassing

De Hue-reeks van producten is vergelijkbaar, maar de app is de laatste tijd niet veel veranderd. Even uitgebreid als altijd, het voorziet in on-site of remote controle, en dat is het zo’n beetje. Er zijn scenario’s toegankelijk: dezelfde als die van de Hue-kleurenlampen (Lezen, Ontspanning, Slapen op de Savanne, Tropische Schemering, enz.) Aangezien de geteste lampen in de kit alleen warm wit uitstralen, varieert alleen de lichtintensiteit wanneer een van deze thema’s wordt gekozen. Bij deze optie zijn geen gekleurde stemmingen beschikbaar. Het creëren van sferen gebeurt alleen door de lichtintensiteit te variëren met de schuifregelaar (van 1% tot 100%).

De toepassing biedt een “Home and Away”-functie om de aanwezigheid in huis te simuleren. Met het menu “Wekker” kunt u alarmen instellen om u zachtjes te wekken. Bovendien zorgt een “Guarding”-functie ervoor dat de geselecteerde lampen automatisch worden ingeschakeld wanneer de smartphone van de gebruiker in de buurt komt, waardoor het gemakkelijk wordt om thuis te komen zonder naar de lichtschakelaar te hoeven zoeken. Ten slotte kan via de functie “Routines” gebruik worden gemaakt van de timers om de lampen na een bepaalde tijd uit te schakelen of de sfeer te veranderen. Deze functies zijn zeer charmant, maar we zullen perfect gelukkig zijn wanneer de lampen zich aanpassen aan het omgevingslicht en hun lichtintensiteit automatisch variëren.

Philips brengt voortdurend updates uit om de gebruikerservaring van de Hue te verbeteren en te verrijken. In het dagelijks leven kunnen deze stappen al snel vervelend worden, omdat ze zich te vaak herhalen.

Kwaliteit van het licht

Net als het Philips Hue White Ambiance-pakket biedt deze kit geen gekleurd licht en straalt hij alleen wit uit, maar alleen warm wit. Wij zijn er zelfs van overtuigd dat hij dit in de best mogelijke omstandigheden doet.

Daarom deden wij onze metingen alleen bij 2700K – warm licht, gelijk aan de temperatuur van kaarslicht. Gewoonlijk, en wanneer de lampen het toelaten, meten wij ook bij 6.500 K – “ruw” licht, hoger dan de zon op haar hoogtepunt, en de referentietemperatuur voor koud wit daglicht.

Wij verrichten onze metingen met een sonde die op een afstand van 1 m in de as van de lamp is aangebracht. De verkregen waarde voor de witte temperatuur is ongeveer 2.800 K, wat veelbelovend is, aangezien dit resultaat zeer dicht bij de verwachte temperatuur ligt.

De CRI (Colour Reproduction Index) ligt met een resultaat van 82 iets onder de verwachte norm. Vergeet niet dat de referentie-index voor een goede kleurweergave en een perfecte gelijkmatigheid 90 is. Dit is geen reden tot ongerustheid, zeker niet als u bedenkt dat de Philips Hue versie 2 een CRI had van bijna 72 in koud wit, waardoor de waarneming van de kleuren van voorwerpen werd vertekend.

Het spectrum van de Hue White Starter Kit ondersteunt onze eerdere opmerkingen door ons een zeer goede homogeniteit te presenteren, wat zorgt voor een zeer goede perceptie van kleuren.

Gemeten stroomverbruik
Bij maximale lichtsterkte verbruikt de Hue White Starter Kit 8,9 W. Dit moet worden vergeleken met de in het veld gemeten lichtsterkte, die 177 lux bedraagt (wanneer onze sensor op een afstand van één meter en bij de hoogste lichtsterkte is geplaatst). De verhouding tussen energieverbruik en lichtsterkte is dus zeer goed, deze Hue-lampen bieden een zeer goede verhouding tussen lichtsterkte en verbruik. Er zij op gewezen dat onze metingen zijn verricht aan één enkele lamp en dat deze waarden derhalve met twee moeten worden vermenigvuldigd indien de twee lampen in de verpakking in hetzelfde huis zijn geïnstalleerd.

Hoeveel lux om op te lichten?
Hieronder volgen de aanbevolen verlichtingsniveaus voor kamers in het huis:

 • Garderobe en occasionele activiteit: 30 en 50 lux;
 • Woonkamer: 100 tot 200 lux;
 • activiteiten die precisie vereisen: 200 tot 500 lux;
 • benadrukken van een gebied of object: 500 tot 1000 lux.

Voordelen

 • Wi-Fi-verbinding is flexibeler en voordeliger dan Bluetooth.
 • Gemakkelijk te installeren.
 • Goede warme witte temperatuur.
 • Gelijkmatige verlichting.
 • Zeer goede helderheid/verbruiksratio.
 • Ergonomie van de toepassing.

Nadelen

 • Slechts één witte temperatuur.
 • Langere installatietijd met de brug.
 • De applicatie heeft vaak updates nodig.

Philips Hue White Starter Kit

Conclusie

De Hue White Starter Kit is zeker een goede keuze voor diegenen die een voet tussen de deur willen krijgen op het gebied van connected verlichting. Hoewel de mogelijkheden beperkt zijn, hebben zij de goede smaak om een krachtig en homogeen licht te geven, terwijl zij een eenvoudige installatie en gebruik garanderen.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts