Philips Hue Go: de mobiele en verbonden sfeerlamp


Philips, een pionier op het gebied van connected verlichting, breidt zijn assortiment uit met een nieuw model: de Hue Go, een draagbare sfeerlamp die tot de recente komst van de Awox SmartLight Ambiance (€150 voor 8 uur autonomie) de enige nomadische lamp op de markt was.

 • Wit: Ja
 • Kleuren: Ja
 • Gemeten helderheid: 99 lux
 • Gemeten stroomverbruik: 9 W
 • LED-technologie

Philips Hue Go

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Philips Hue Go-sfeerlamp is ontworpen als een decoratief object dat gepersonaliseerde verlichting kan creëren en tegelijkertijd gebruikmaakt van alle functies van Philips Hue-lampen en -verlichting. Dit model werkt op netstroom maar ook op batterij, met een geclaimde autonomie van 3 uur (bij een oplaadtijd van 1u30). Eenmaal losgekoppeld, wordt het een draagbaar licht voor binnen of rond het huis.

Net als de Hue-lampen biedt dit licht 16 miljoen kleuren om de stemming van het moment te creëren. Het werkt met een smartphone of tablet om daglichtachtige kleuren te selecteren, gouden tinten om een bos in de herfst op te roepen of andere sfeerkeuzes. De intensiteit van elke kleur is ook variabel.

Kwaliteit van het licht

Wanneer de lamp op het lichtnet is aangesloten, is de verhouding tussen lichtopbrengst en stroomverbruik gemiddeld in vergelijking met andere modellen: 99 lux (max) gemeten bij een stroomverbruik van 9 W (8,5 W aangekondigd door de fabrikant). Als we deze waarden willen vergelijken met een van de 3 lampen in de Philips Hue Kit die we hebben getest, stijgt deze laatste tot 107 lux (max) bij een verbruik van 7 W.

Wij zijn gewend te onthouden dat onze metingen eenmaal worden verricht bij 2700 K (warm licht, gelijk aan de lichttemperatuur van een kaars) en vervolgens bij 6500 K (koeler licht, hoger dan dat van de zon op haar hoogtepunt en de referentietemperatuur voor koud wit daglicht).

Uit deze metingen blijkt dat de kleurweergave-index (CRI) goed is bij warm licht (met een waarde van 92, dezelfde als die van de Philips Hue-lamp), maar slechte resultaten laat zien bij koud licht (69, nog lager dan de 74 van de Hue-lamp). De conclusie ten aanzien van de Hue-lamp geldt daarom ook voor de Go-lamp: een nauwkeuriger kleurwaarneming bij gebruik van de lamp in warm licht. Let op het verschil tussen de CRI gemeten bij warm licht (beoordeeld met 4 sterren) en de zeer gemiddelde CRI bij koud licht (beoordeeld met 2 sterren), waardoor de beoordeling van de lichtkwaliteit verandert.

De gemeten helderheid ter plaatse bereikt bij de hoogste intensiteit 99 lux (op 1 m afstand) (tot 92 lux bij 2700K). Net als bij de Hue-lampen bevat de speciale toepassing een lichtoptie die wordt beschreven als “ideaal om te lezen”; maar hoewel de lamp zeer aangenaam is in het omgevingslicht, is ze nog te ver verwijderd van de 500 lux die wordt aanbevolen om te lezen.

Wat de kleurtemperatuur betreft, kan de Hue Go, net als de geteste Hue-lampen, waarden van 2695 K en 574 K bereiken, dicht bij de theoretische 2700 K en 6500 K. Het biedt dus de mogelijkheid te verlichten met een licht dat zeer dicht bij dat van een kaars ligt (bekend als warm met voldoende geel) en het bereikt bijna de doelstellingen voor natuurlijk licht (bekend als koud met een sterke blauwe component).

Deze metingen werden verricht met de lamp aangesloten op het lichtnet. Hoewel wordt beweerd dat de helderheid met 40% afneemt bij gebruik van de batterij, blijkt uit onze tests een verlies van slechts 25%.

Gebruiksgemak

Deze lamp volgt het Hue made by Philips-aansluitschema dat we hebben geprezen in onze test van de iconische Philips Hue-kit. Net als laatstgenoemde maakt de Hue Go verbinding via wifi via een bridge (een kastje dat via ethernet met het kastje is verbonden), wat essentieel is om de lamp op afstand vanaf een smartphone te bedienen en met de applicatie te interageren.

De installatie is even eenvoudig als die van de Hue-kit. Dit is een goed punt, want als de fabrikant zijn apparaat wil democratiseren, moet hij een systeem aanbieden dat even eenvoudig is als dat van de “plug and play” aangesloten lampen (schroef erop/koppel eraan). Onze ervaring heeft ons geleerd dat het Philips-principe (verbinding via een bridge) niet aan eenvoud inboet vergeleken met de Bluetooth-koppeling waarvoor de concurrentie heeft gekozen, en in het gebruik winnen we aan functionaliteit.

De lamp is ook ontworpen om te werken zonder de brugverbinding; zij wordt dan eenvoudig bediend met de knop op de achterzijde.

Dit beperkt echter het gebruik van de lamp. De knop kan alleen worden gebruikt om in en uit te schakelen (2 seconden indrukken), om door de 7 vooringestelde verlichtingsmodi te bladeren: warm wit licht, koel natuurlijk licht, en 5 dynamische effecten met suggestieve namen om stemmingen te creëren (Warme kaars met een flikkerend effect zoals op de Elgato Avea, Zondagse koffie, Meditatie, Betoverd bos en Nachtavontuur).

Helaas wordt de lamp geleverd zonder brug en op het moment van schrijven wordt er ook geen brugverbinding als zodanig verkocht. Hoewel het waarschijnlijk is dat Philips het gerucht zal bevestigen van een nieuwe Homekit-compatibele bridge die afzonderlijk verkrijgbaar is. Zoals het er nu voorstaat, zijn gebruikers zonder starterkit (en dus zonder bridge) verstoken van afstandsbediening, app-gerelateerde functies en is het aantal kleuren beperkt.

De lamp houdt zijn belofte van 3 uur autonomie (tot op de minuut) en, goed nieuws, verliest niet aan intensiteit wanneer hij het einde van zijn levensduur bereikt. We hadden liever een duurzamere batterij gehad. Deze kan echter niet worden vervangen, wat betekent dat u aan het einde van zijn levensduur van 15.000 uur een nieuwe lamp zult moeten kopen. Bovendien is het oplaadsysteem niet erg praktisch en is de knop niet erg goed geplaatst. Waarom kiest u niet voor een inductielaadsysteem?

De lamp wordt verondersteld vochtbestendig te zijn, maar is niet waterdicht. Dat is jammer voor een toestel dat gemakkelijk op een balkon of in een tuin kan worden geïnstalleerd.

Interface

De Hue Go profiteert van de rijkdom die de interne toepassing biedt. Het zou zonde zijn om deze niet te gebruiken, want hiermee kunt u de lamp bedienen vanaf een iOS- of Android-smartphone of -tablet, maar ook profiteren van alle functies die het Philips Hue-apparaat biedt.

Allereerst garandeert de app de rijkdom van de kleurtonen. U kunt kleurstemmingen rechtstreeks uit een kleurenkaart kiezen, maar ook uit een afbeelding in uw eigen bibliotheek of uit een foto die u met de camera hebt genomen.

Philips biedt ook 4 verlichtingsrecepten om te profiteren van verlichting die is aangepast aan elke situatie: Stimulering (helder koud licht om energie op te wekken), Concentratie (krachtig wit licht), Lezen (warm wit licht om de ogen niet te vermoeien) en Ontspanning (zacht wit en warm licht).

We waarderen het reactievermogen van de lamp, die onmiddellijk van kleur verandert als je een keuze maakt in de app.

Net als bij de Hue lampen, is het mogelijk om alarmen, timers, meldingen, virtuele bewaking… Als specialist in lichttherapie – terug te vinden in zijn assortiment wekkers – biedt Philips een zeer effectief “Alarm”, met scenario- en overgangseffecten en zelfs een sluimerstand, zoals bij zijn wekkers. De app biedt ook de mogelijkheid om in te stellen op welke dagen het alarm moet afgaan. Naast de alarmfunctie is er een timer om de verlichting uit te schakelen of de sfeer automatisch te veranderen na een vooraf bepaalde tijd.

Als de lamp ook als wekker wordt gebruikt, moet u de stekker in het stopcontact steken om te voorkomen dat het kussen uitgaat als het zonder stroom komt te zitten.

Hoeveel lux om op te lichten?
Aanbevolen verlichtingsniveaus voor kamers in het huis:

 • Garderobe en occasionele activiteit: 30 tot 50 lux
 • Woonkamer: 100 tot 200 lux
 • Slaapkamer: 200 lux
 • Keuken: 300 lux
 • Eetkamer en woonkamer: 300 lux
 • Kantoor (lezen, tekenen, beeldhouwen): 400 tot 500 lux

Voordelen

 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • Nomadisch.
 • Bedieningsknop direct op de lamp.
 • Aantrekkelijk ontwerp.
 • Goed doordachte wekker.

Nadelen

 • Wordt verkocht zonder brug (kan niet alleen worden gekocht).
 • Niet-vervangbare batterij.
 • CRI bij koud licht (2 sterren).
 • Niet krachtig genoeg om comfortabel te lezen.
 • De helderheid is 25% lager bij gebruik van de batterij.
 • Niet waterdicht.

Conclusie

De Philips Hue Go is erg prettig in het gebruik. We houden van het feit dat het draagbaar is, dat je het overal mee naartoe kunt nemen en het in een ultra-basic versie kunt gebruiken via de geïntegreerde bedieningsknop op de lamp, of dat je de mogelijkheden die de rijke toepassing en het uitgebreide Hue-apparaat bieden verder kunt uitbreiden door het aan te sluiten op de bridge.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts