Awox SmartLight Mesh Color: een nieuwe verlichtingstechnologie


Tijdens IFA 2016 onthulde de Franse fabrikant Awox zijn eerste SmartLight-lampen met Mesh-technologie. De Smart Light Mesh Color wordt gepresenteerd als een veelzijdige lamp die zowel witte als gekleurde verlichting biedt, en kan worden bediend vanaf een smartphone.
Awox SmartLight Mesh Color

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Franse fabrikant Awox innoveert voortdurend met zijn aangesloten gloeilampen. Na de presentatie van de StriimLight met een luidspreker, de AromaLight met een verstuiver voor etherische oliën en de CamLight met een bewakingscamera, voegt de fabrikant nu de eerste op Mesh gebaseerde lampen aan zijn catalogus toe. Dit is een “mesh”-netwerk waarmee een signaal van de ene lamp naar de andere kan worden doorgegeven om de dekking van het Bluetooth-signaal uit te breiden tot alle lampen in het huis. Deze technologie heeft vele voordelen, zoals de vergroting van het bereik van Bluetooth (van 15 m tot meer dan 50 m), de beveiliging van de verbinding met een uniek wachtwoord en een beter beheer en reactievermogen van groepen lampen. De SmartLight Color Mesh, die € 25 kost, is een 9W E27 LED-lamp (gelijk aan 60W voor een gloeilamp) die van wit naar een regenboog van kleuren kan schakelen dankzij de 16 miljoen kleuren die aan boord zijn. Deze lamp wordt bediend via de speciale Smart Control-app die beschikbaar is op iOS of Android.

Gebruiksgemak

Het installeren van deze lamp kan niet eenvoudiger. Zoals vaak het geval is met op Awox aangesloten lampen, is de installatie plug and play. In feite hoeft u alleen maar de lamp erin te schroeven en hem te koppelen aan uw smartphone.

Met zijn E27-schroefbasis kan de SmartLight Mesh Color in elke lampenkap worden geïnstalleerd, zelfs in de smalste – in tegenstelling tot de lompe Sengled Snap-lamp, waarvan het gewicht onze testlamp deed huiveren. Denk er altijd aan de lamp fysiek aan te zetten en de aan/uit-schakelaar aan te laten.

De koppeling is onmiddellijk. Nadat u de lamp hebt geïnstalleerd, opent u gewoon de Smart Control-app en synchroniseert u deze via Bluetooth met de smartphone. De applicatie detecteert de lamp. Indien de gebruiker dit wenst, kan hij of zij een naam aan de lamp toekennen om deze in werking te stellen. Terwijl het reeds mogelijk was groepen lampen samen te stellen (tot een limiet van 8), is het met de Mesh-technologie nu mogelijk 50 lampen per groep toe te voegen.

De Bluetooth-verbinding maakt het koppelen gemakkelijker en sneller dan het opzetten van een Wi-Fi-verbinding. In de regel toont deze technologie snel haar beperkingen, aangezien het niet mogelijk is uw lampen te activeren en te bedienen binnen een bereik van meer dan 20 m. Mesh maakt het mogelijk het bereik uit te breiden tot 50 m; dekking door ons geverifieerd en gevalideerd. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om uw bloembollen van onderaf in de tuin te bedienen. Vergeet echter het creëren van scenario’s of het simuleren van een aanwezigheid wanneer niemand thuis is – zoals een Wi-Fi-verbinding zou bieden.

Toepassing

Zoals we in onze bespreking van de SmartLight Color-SML-C9 al aangaven, is er niets mis met de toepassing. Het is intuïtief en ergonomisch en is zeer gemakkelijk te gebruiken. Het home menu geeft toegang tot de bediening van de lamp en stelt ook voor om een groep van apparaten te maken om meerdere lampen tegelijk te bedienen (tot 50 dankzij Mesh).

Het is voldoende compleet om de gebruiker in staat te stellen zowel kleurstemmingen als witte stemmingen te onderscheiden. Met kleine kleurvlakjes kan de gebruiker rechtstreeks de kleur van de verlichting kiezen. Via een kleurenpalet kan de gebruiker spelen met de 16 miljoen beschikbare kleuren door binnen de bol te navigeren. De intensiteit van het licht wordt aangepast met de horizontale balk.

Naast de functies voor kleur- en intensiteitsregeling heeft de lamp ook een ingebouwd alarm voor het programmeren van het in- of uitschakelen van de verlichting. Het is dus mogelijk om wakker te worden of in slaap te vallen bij licht, op voorwaarde dat u uw Bluetooth dicht bij u houdt, met Bluetooth geactiveerd, en dus uit de vliegtuigmodus.

De nabijheidsdetectie optie zal een kamer verlichten zodra u de lamp nadert binnen een straal van 20m. Dit kenmerk lijkt ons nogal overbodig gezien de vrij grote afstand.

Om te profiteren van de Mesh-technologie, is het belangrijk om het netwerk te activeren via de instellingen van de toepassing. Met deze technologie biedt de Smart Control-applicatie een nieuwe functie, Home Secure Account genaamd. Het voorziet in de opening van de verbinding voor verschillende familieleden en voorkomt dat onbevoegden de controle over de lampen overnemen. Dit is een zeer welkome functie wanneer u bedenkt dat aangesloten gloeilampen bepaalde veiligheidslekken kunnen vertonen.

Kwaliteit van het licht

Onze metingen worden eenmaal verricht bij 2700 K (warm licht, gelijk aan de lichttemperatuur van een kaars) en vervolgens bij 6500 K (ruw licht, hoger dan de zon op haar hoogtepunt, en de referentietemperatuur voor koud wit daglicht). Wij plaatsen onze testsonde op een afstand van 1 m in de as van de lamp. De kracht van deze lamp valt niet te ontkennen, want we vonden 209 lux in koud wit en 207 lux in warm wit. Deze resultaten moeten worden vergeleken met de Awox SmartLED die nauwelijks 150 lux haalde en alleen wit bood – zonder kleur. Hoewel deze metingen ver verwijderd zijn van de 500 lux die voor lezen wordt aanbevolen, behoren ze tot de hoogste die we tot nu toe van een aangesloten lamp hebben gezien.

Wat het temperatuurbereik betreft, haalt deze Awox waarden in de buurt van 2700 K en 6500 K (respectievelijk 2744 K voor warm wit en 6399 K voor koel wit). Deze resultaten zijn zeer goed en zijn zelfs (bijna) vergelijkbaar met die verkregen met de Philips Hue White Ambiance.

Tenslotte is de CRI (Colour Rendering Index) gewoon beter bij warm wit (index van 82,5) dan bij koud licht (index van 81,9). Deze gegevens garanderen geen perfecte weergave in alle kleuren, aangezien het gemiddelde boven de 90 ligt; niettemin is de kwaliteit correct.

Gemeten stroomverbruik

Het stroomverbruik van de Awox SmartLight Mesh Color is naar verluidt 9W. We hebben een verbruik van 9,4 W gemeten. Het vervult zijn contract perfect.

Aanbevolen verlichtingsniveaus
De aanbevolen verlichtingsniveaus voor de kamers in het huis:

 • kast en occasionele activiteit: 30 en 50 lux
 • woonkamer: 100 tot 200 lux
 • slaapkamer: 200 lux
 • keuken: 300 lux
 • eetkamer en woonkamer: 300 lux
 • kantoor (lezen, tekenen, beeldhouwen): 400 tot 500 lux

Voordelen

 • Compact ontwerp en licht gewicht.
 • Gemakkelijk op te zetten en te gebruiken.
 • Mesh-technologie voor groter bereik en veiligere verbinding.
 • Uitgebreide toepassing.
 • Gemeten stroomverbruik.

Nadelen

 • Beperkt Bluetooth-bereik.
 • CRI perfectible.

AwoX Mesh SmartLIGHT SMLm-5W

Conclusie

De Awox SmartLight Mesh Color is een leuke verrassing. Van installatie tot configuratie en gebruik, het biedt een zeer goede ervaring. De lichtkwaliteit, zowel warm als koel wit, is behoorlijk, wat ongebruikelijk is voor een lamp die zowel wit als kleur biedt. Bovendien zorgt de Mesh-technologie voor een groter bereik, een beter beheer van groepen lampen en een veilige verbinding.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts