Xiaomi is al bijna 3 jaar bezig met het exploiteren van de smart home sector. Na het uitbrengen van een paar bewakingscamera’s en aangesloten stopcontacten, heeft de Chinese fabrikant zich nu gewaagd aan aangesloten verlichting. De Yeelight E27 9W RGB LED is de eerste lamp van de fabrikant die in onze vergelijking is opgenomen.
Presentatie
De Yeelight E27 9W RGB LED is een van de eerste aangesloten lampen van de Chinese fabrikant Xiaomi. Deze lamp kost ongeveer €25 en maakt verbinding via Wi-Fi, maar vereist geen bridge, zoals de Wiz-lampen. Natuurlijk werkt het in combinatie met een toepassing waarmee u uw verlichting op afstand kunt bedienen en verlichtingsscenario’s kunt creëren. Naast wit licht (warm en koel) kan de Yeelight E27 ook gekleurd licht geven.
Gebruiksgemak
De Yeelight is noch echt zwaar, noch volumineus, en is een lamp met ingeperkte afmetingen (12,5 x 6 cm voor 175 g) die onze testlamp niet deed buigen, in tegenstelling tot de Sengled Snap (deze laatste is zeker uitgerust met een bewakingscamera).
Het ontwerp van de Yeelight is niet het meest gebruikelijke, en dat is niet voor niets: de lamp heeft een grijze metallic plastic coating die ons bevalt. Een ander bijzonder kenmerk is de Wi-Fi-verbinding, waarvoor geen verbindingsbrug nodig is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Philips Hue). Dit maakt het veel gemakkelijker te installeren.
In onze tests wijzen we er meestal op dat een Wi-Fi-configuratie altijd complexer is dan een Bluetooth-configuratie. Wi-Fi biedt echter meer mogelijkheden, zoals het simuleren van iemands aanwezigheid op afstand of het beheren van een hele vloot aangesloten lampen.
De synchronisatie van de lamp met de smartphone neemt slechts vijf minuten in beslag, dus zelfs de meest technologie-averse zal zijn lamp kunnen installeren. Het enige wat u hoeft te doen is de gloeilamp in de E27-basis te schroeven en ervoor te zorgen dat de schakelaar op de lamp in de “ON”-stand staat. Download vervolgens de Yeelight applicatie en volg de stap-voor-stap instructies om de configuratie af te ronden.
Toepassing
De Yeelight-applicatie biedt vele opties om de aangesloten lamp ten volle te benutten. Door de geconfigureerde lamp te selecteren, heeft de gebruiker toegang tot de verschillende thema’s die door de toepassing worden voorgesteld, waaronder: Zonsopgang, Zonsondergang, Nachtmodus, Datingnacht, Kaarslichtflikkering, enz. (alleen deze 10 modi zijn niet vertaald in de toepassing). Deze standen bieden snel toegang tot sfeerverlichting. Daaronder staat de schuifregelaar waarmee u de intensiteit van de verlichting kunt instellen (van 1 tot 100%).
Twee tabbladen, “Wit” en “Kleur”, zijn duidelijk aangegeven in de toepassing en geven toegang tot de interactieve paletten van respectievelijk wit licht (warm of koud) en gekleurd licht (16 miljoen beschikbaar). De gebruiker navigeert eenvoudig door het palet om een wit- of kleurtemperatuur te kiezen.
Om te voorkomen dat u te lang moet zoeken naar de ideale temperatuur of kleur, biedt de Yeelight-toepassing snelle toegang via het pijlvormige pictogram rechtsonder. Er kan direct uit vijf kleuren worden gekozen (rood, groen, blauw, geel, paars). Daaronder zijn er acht opties voor het gebruik van de mogelijkheden die door de toepassing worden beheerd. Daartoe behoren de timer (om de lamp na een bepaalde periode uit te schakelen), de kleurkiezer (om de kleur van de lamp aan te passen aan de kleur die de smartphone-sensor aangeeft) en de kalender (om verlichtingsscenario’s te plannen volgens vooraf bepaalde tijden). Natuurlijk is het mogelijk om gepersonaliseerde verlichting aan uw favorieten toe te voegen via het tabblad gesymboliseerd door een ster.
Om toegang te krijgen tot het tabblad Aanpassing – het menu waarin we het meest geïnteresseerd zijn – keert u terug naar de lijst van geïnstalleerde apparaten en selecteert u de knop Menu in de linkerbovenhoek. Hier kan de gebruiker scènes creëren die gekoppeld zijn aan een kleur of kleurtemperatuur. Voor elk van deze scènes bepaalt de gebruiker de gewenste kleur of wittemperatuur, de helderheid (tussen 1 en 100%) en de duur van het scenario. Wij zijn vooral onder de indruk van de schuifregelaar, waarmee de wit-temperatuur zeer nauwkeurig in Kelvin kan worden ingesteld; wij betreuren het dat deze niet toegankelijk is via het “Wit”-menu. Deze functie zou op ruimere schaal moeten worden toegepast op concurrerende producten. Tot slot is het zelfs mogelijk om een snelkoppeling toe te voegen aan het startscherm van uw smartphone, om de lamp aan en uit te zetten zonder de toepassing te hoeven openen. Dat is best gaaf.
Hoewel de meeste van deze functies worden aangeboden door andere concurrerende verlichtingssystemen, is de Yeelight-app echt goed doordacht en goed geoptimaliseerd. Het bevat alle functies die te vinden zijn in de applicaties van derden van Philips Hue. Zo is Ikea’s Trådfri-applicatie, hoewel zeer intuïtief, veel beperkter in functionaliteit, wat tot enige frustratie leidt.
Kwaliteit van het licht
In het lab heeft de Yeelight ons verblind met zijn lichtprestaties. Ons testprotocol bestond erin onze metingen eerst uit te voeren bij 2700K – warm licht, gelijk aan de temperatuur van kaarslicht – en dan een tweede maal bij 6500K – “ruw” licht, hoger dan de zon op haar hoogtepunt, en de referentietemperatuur voor koud wit daglicht. Gedompeld in duisternis, stelden wij onze spectrometer op een afstand van 1 m direct in het verlengde van de lamp op. Om zeer nauwkeurige witte temperaturen te verkrijgen, hebben we de schuifbalk gebruikt die in de toepassing is voorzien (in het tabblad Aanpassing dat eerder in de test werd vermeld). In feite vonden wij de verwachte temperaturen, namelijk 2700 K en 6500 K.
De rest van het protocol nodigt ons uit om de CRI (kleurweergave-index) voor elke wittemperatuur te bekijken. Deze index geeft de regelmatigheid van het lichtspectrum weer. De norm is 90 voor een goede kleurweergave en uniformiteit. Wij hebben een index gemeten van 91,4 in koel wit, wat ideaal is, en 53,7 in 2700 K. Het is verrassend om zulke verschillen te zien tussen wit en koel wit. Voor warm wit met minimale kleurweergave raden wij aan de kleurtemperatuurschuifregelaar op 3300K te zetten. De bij deze temperatuur waargenomen CRI is 90,6.
Gemeten stroomverbruik
Wij hebben het stroomverbruik van de lamp gemeten bij de maximale lichtsterkte: deze bedraagt 12,4 W. Dit verbruik, in verhouding tot de lichtstroom van 600 lumen, geeft hem een lumen/verbruiksverhouding van 73,2 lm/W, wat gemiddeld is voor onze vergelijking (74 lm/W). Er zij echter op gewezen dat wanneer de lamp via de toepassing wordt “uitgeschakeld” en niet via de schakelaar, zij 1,2 W verbruikt: het uitschakelen via de toepassing is dus meer als het op stand-by zetten. Het is jammer, ook al is dit verbruik niet erg hoog.
Hoeveel lux om op te lichten?
Hier zijn de aanbevolen verlichtingsniveaus voor de kamers in het huis:
- kast en occasionele activiteit: 30 en 50 lux ;
- woonkamer: 100 tot 200 lux;
- activiteiten die precisie vereisen: 200 tot 500 lux;
- benadrukken van een gebied of object: 500 tot 1000 lux.
Productspecificaties
- Type lichtbron: Led-lamp
- Fitting: E27
- Domotica platform: Alexa Amazon | Google Assistant
- EAN: 6924922200031
- Aansluitspanning: 220 V
- Aantal artikelen in verpakking: 1 stuk(s)
- Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
- Bediening via mobiele app: Ja
- Bluetooth: Ja
- CRI: 95
- Diameter: 50 mm
- Fabrieksgarantie termijn: 1 jaar
- Gewicht: 245 g
- IP waarde: IP67
- Kleur glas: Helder
- Kleur licht: Kleur licht
- Kleurtemperatuur: 6500 K
- Levensduur lichtbronnen: 11 year
- Lumen per lichtpunt: 800 lm
- Met dimfunctie: Ja
- Product hoogte: 12 cm
- Stralingshoek: 360 °
- Taal handleiding: Duits
- Verpakking breedte: 172 mm
- Verpakking hoogte: 72 mm
- Verpakking lengte: 201 mm
- Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten
- Vorm lichtbron: Peertje (A60)
- Waarde energielabel nieuw 2021: A
- Wattage per lichtpunt: 9 W
- Categorieën: Wonen Verlichting Lichtbronnen Led lampen Slimme verlichting Slimme lichtbronnen Led verlichting
- Fitting: E27
- Kleurtemperatuur (in Kelvin): Daglicht – meer dan 4000K
- Wattage: 5 tot 10 Watt
- Lumen: 500 tot 1000 lumen
Voordelen
- Eenvoudig en snel te installeren.
- Zeer rijke en intuïtieve toepassing.
- Schuifregelaar voor het instellen van de wit-temperatuur in Kelvin.
- Kwaliteit van het licht bij 6500 K en 3300 K.
Nadelen
- Zeer slechte CRI bij 2700 K (maar perfect bij 3300 K).
- Verbruikt energie, zelfs als hij uit staat.
Conclusie
De Xiaomi Yeelight E27 9W RGB LED is een gloeilamp zoals wij ze graag zien. Het maakt verbinding met de Wi-Fi van het huis zonder dat een bridge-verbinding nodig is (wat lastig kan zijn om in te stellen). Daardoor is hij eenvoudig te installeren en de app zit boordevol opties om de prestaties van de lamp optimaal te benutten. Bovendien is de lichtkwaliteit ideaal in koel wit (6500 K) en warm wit (maar dan bij 3300 K).
VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN
- Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
- Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
- Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?
Table of Contents