Wiz Color Quest: een kleine, verbonden en multifunctionele lamp


Met de Color Quest legt de Franse fabrikant Wiz de nadruk op esthetiek en eenvoud. Deze kleine wereldbol kan op zijn basis worden versteld en maakt verbinding via Wi-Fi zonder bridge om een scala aan kleuren en scenario’s te bieden.
Wiz Color Quest

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Wiz is er snel in geslaagd een plaats voor zichzelf te veroveren in de sector van de aangesloten verlichting. Van de eenvoudige aangesloten lamp (Wiz Color A E27) tot het sfeerlicht (Wiz Hero), heeft de Franse fabrikant een even rijk als gevarieerd gamma gecreëerd. De Wiz Color Quest, die verbonden is met Wi-Fi en verkrijgbaar is voor 80 euro, kan worden gebruikt als bedlamp, bureaulamp of gewoon als decoratieve lamp. Hij kan wit of gekleurd licht verspreiden en werkt in combinatie met de Wiz App, de gelijknamige applicatie die beschikbaar is op iOS en Android. Alle Wiz-lampen zijn compatibel met Google Assistant, IFTTT en Alexa.

Gebruiksgemak

De Color Quest is enigszins verrassend met zijn ronde, bolvormige ontwerp en witte plastic bekleding. Door zijn compacte afmetingen (120 x 162 mm) kan hij op kleine oppervlakken worden geplaatst (zoals een nachtkastje) en dankzij zijn vrij lichte gewicht (650 g) kan hij gemakkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst. Bovendien kan de draaibare kop 45° naar boven of beneden worden gekanteld, waardoor het een kleine schijnwerper wordt.

Net als de Hero maakt de Color Quest verbinding via Wi-Fi zonder dat een bridge-verbinding nodig is, in tegenstelling tot Philips Hue of Ikea Trådfri. In feite werken alle Wiz-lampen met “directe” wifi en kunnen ze dus rechtstreeks op de internetbox van het huishouden worden aangesloten, waardoor ze veel gemakkelijker te installeren zijn.

Om in te stellen hoeft u alleen maar de stekker van de Quest in het stopcontact te steken en de schakelaar aan te zetten op de 2 meter lange voedingskabel. Dan download je de Wiz applicatie en volg je de stap-voor-stap instructies. De toepassing detecteert de lamp automatisch zodra het licht vijf keer na elkaar aan en uit is geweest. De gebruiker hoeft dan alleen nog maar het Wi-Fi-wachtwoord van de thuisbox in te voeren om de koppeling tot stand te brengen.

Wanneer de Wiz Color Quest is aangesloten, kan de gebruiker meerdere scenario’s creëren, zijn aanwezigheid van op afstand simuleren of een hele vloot lampen en lichtjes beheren, in onbeperkte hoeveelheden. Ongetwijfeld biedt Wi-Fi meer mogelijkheden dan een eenvoudige Bluetooth-verbinding (waaraan bijvoorbeeld de Awox-armaturen gebonden zijn).

Toepassing

De Wiz App is zeer eenvoudig te gebruiken en biedt een veelheid aan functies. Zoals vermeld in de test van de Wiz Color A E27, somt de homepage van de app alle kamers op waarin de lampen zijn geconfigureerd. Na de selectie van de kamer kan de gebruiker de wit- (warm of koel) of kleurtinten kiezen die de armatuur zal uitstralen. Talrijke stemmingen zijn vooraf gedefinieerd in de toepassing (“Oceaan”, “Romantiek”, “Avond”…). Net als bij de Philips Hue-applicatie wordt de lichtintensiteit aangepast met een schuifregelaar. Het is ook mogelijk om te vragen dat de overgang van de ene kleur naar de andere in een thema meer of minder snel gebeurt. Wij zijn vooral gecharmeerd van de “Progressive”-functie, die de helderheid van de lamp zachtjes verhoogt of verlaagt om zonsopgang of zonsondergang te simuleren.

Gebruikers van de Wiz Color Quest kunnen hun eigen scenario’s creëren, inclusief tijden waarop het licht aan of uit wordt gedaan om aanwezigheid te simuleren wanneer men bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Een klein detail dat wij bijzonder op prijs stellen in de toepassing: het is mogelijk om de toewijzing van een armatuur van de ene kamer naar de andere te veranderen (van de slaapkamer naar de woonkamer bijvoorbeeld) door eenvoudig “slepen en neerzetten”. Dit is een zeer praktische operatie waarbij de armatuur niet hoeft te worden verwijderd voordat zij opnieuw wordt geïnstalleerd.
WiZ Connected Colors Quest Smart lighting spot Wit Wi-Fi 13 W

Kwaliteit van het licht

De Wiz Color Quest gaf een goede kwaliteit licht, zowel in warm wit als in koel wit. Vergeet niet dat onze metingen eenmaal werden verricht bij 2700 K – een warm licht, overeenkomend met de temperatuur van een kaars – en de tweede maal bij 6500 K, wat overeenkomt met zonlicht op zijn hoogtepunt. Ondergedompeld in het donker, plaatsten wij onze sonde op een afstand van 1 m in de as van de bol.

Aan het eind van deze test liggen de verkregen temperaturen vrij dicht bij de verwachte normen: wij vonden 2.684 K in warm wit en 6.169 K in koel wit.

De CRI (kleurweergave-index) is gebaseerd op natuurlijk licht buitenshuis en wordt uitgedrukt op een schaal tussen 0 en 100. Hoe hoger de index, hoe beter de kwaliteit van de verlichting. Wij raden aan te kiezen voor armaturen met een CRI van meer dan 80, aangezien de meeste armaturen in onze vergelijking moeite hebben om boven de 90 uit te komen – geen enkele haalt de 100. De Wiz Color Quest haalde een CRI van 83,9 in warm wit en 84,9 in koel wit, wat zeer goed is. Ongeacht de witte temperatuur, de kwaliteit van het licht is goed.

Bij de maximale lichtintensiteit (in koel wit) hebben we een stroomverbruik van 7,3 W geregistreerd. Als we dit relateren aan de door de fabrikant aangekondigde lichtstroom van 710 lumen, krijgen we een lumen/verbruiksverhouding van 97,3 lm/W. Dit ligt ver boven het gemiddelde van onze vergelijking, dat momenteel 79,1 lm/W bedraagt.

Aanbevolen lichtniveaus
Hieronder volgen de aanbevolen lichtniveaus voor de kamers in het huis:

 • kast en occasionele activiteit: 30 en 50 lux;
 • woonkamer: 100 tot 200 lux;
 • activiteiten die precisie vereisen: 200 tot 500 lux;
 • benadrukken van een gebied of object: 500 tot 1000 lux.

Voordelen

 • Gemakkelijk te installeren en te gebruiken.
 • Gebruik van Wi-Fi zonder bridging.
 • Afwerking van goede kwaliteit.
 • Goede kwaliteit van licht in wit en koud.
 • Ergonomische en intuïtieve toepassing.
 • Creatie van meerdere scenario’s dankzij Wi-Fi.

Nadelen

 • Stroomkabel een beetje lang.

Wiz Quest

Conclusie

De Wiz Color Quest is een overtuigende kleine aangesloten lamp, in lijn met de andere producten van het merk. Koppelen is kinderspel en de applicatie biedt vele mogelijkheden. De lichtkwaliteit is goed in zowel warm als koel wit, en dankzij het discrete en veelzijdige ontwerp kan de lamp zowat overal in onze huizen worden geplaatst. Wat wil je nog meer?

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts