Wiz E27 Filament: een goed alternatief voor de Philips Hue Edison LED-lamp


De Wiz E27 Filament is een decoratieve LED-lamp in de vorm van een gloeidraad die via Wi-Fi verbinding maakt met het internet. Hij wordt gelanceerd voor dezelfde prijs als de Philips Hue E27 Edison, maar biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met het internet zonder een verbindingsbrug.
Wiz E27 Filament

Bekijk de dagprijs

Presentatie

LED-lampen met gloeidraad zijn een sterke trend in de kleine wereld van de aangesloten verlichting. Philips Hue heeft zijn reeks gloeilampen in Edison-stijl onthuld en recenter hebben ook Lifx en Ikea hun nieuwe reeks lampen in vintage-stijl gepresenteerd. Vandaag testen we het Wiz E27 Filament. Deze decoratieve gloeilamp kost € 24,90 en is even duur als zijn tegenhangers hierboven. Net als zij zendt hij alleen wit licht uit en wordt hij bediend via de Wiz Connected applicatie.

Gebruiksgemak

Alle LED-lampen in onze vergelijking zijn afgedekt door een ondoorzichtige witte plastic globe die gewoonlijk onder een kap verborgen zit. De Wiz E27 Filament is er een van die we het liefst laten zien, omdat hij bedekt is met een amberkleurige glazen bol. Deze op Edison geïnspireerde gloeilamp wordt geschroefd op de lampvoet (E27) van een hanglamp of een lamp zonder kap, tenzij deze opengewerkt is.

In tegenstelling tot de Philips Hue E27 Edison, maakt de Wiz E27 Filament verbinding via Wi-Fi zonder gebruik te maken van een bridge-verbinding. Om dit te doen, heeft het een ingebouwde Wi-Fi chip.

Nadat de lamp in de armatuur is geschroefd, moet worden gecontroleerd of hij is ingeschakeld. U hoeft alleen nog maar de Wiz-applicatie te downloaden en te wachten tot deze de lamp detecteert. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is het Wi-Fi-wachtwoord voor het kastje thuis in te voeren om de synchronisatie te laten plaatsvinden. Al met al duurt de configuratie minder dan 5 minuten en is zeer eenvoudig.

Natuurlijk is een Wi-Fi configuratie altijd iets ingewikkelder dan een Bluetooth configuratie. Wi-Fi biedt echter meer mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om meerdere scenario’s te creëren, aanwezigheid op afstand te simuleren of een hele vloot van aangesloten lampen te beheren, in onbeperkte hoeveelheden.

Toepassing

De toepassing is niet wezenlijk veranderd sinds de vorige Wiz-armaturen werden getest. In feite blijft het een toonbeeld van ergonomie. De startpagina groepeert de verschillende kamers waarin de lampen zijn geconfigureerd. Door een van de kamers te kiezen, krijgt de gebruiker toegang tot de verschillende geconfigureerde apparatuur. De gebruiker kan de witte temperatuur en de lichtintensiteit wijzigen met de twee schuifregelaars.

Talrijke stemmingen zijn vooraf gedefinieerd in de toepassing (Oceaan, Romantiek, Avond…). Met een schuifknop kunt u de lichtintensiteit aanpassen. Het is zelfs mogelijk om binnen een thema min of meer snel van de ene kleurtemperatuur naar de andere over te schakelen.

Bovendien biedt de toepassing toegang tot het maken van programma’s (of scenario’s) volgens een vooraf bepaald schema – afhankelijk van het tijdstip waarop de gebruiker bijvoorbeeld wakker wil worden of naar bed wil gaan. Een vakantiemodus kan een aanwezigheid op bepaalde tijdstippen gedurende een bepaalde periode simuleren; een welkome functie.

Een nieuwe functie in de Wiz applicatie is de mogelijkheid om ritmes te maken. Deze worden gebruikt om automatische overgangen van de ene modus naar de andere te genereren (een behaaglijke modus die helder genoeg is om te lezen, of een licht dat gedurende 30 minuten geleidelijk toeneemt wanneer men wakker wordt).

Een klein detail dat wij bijzonder op prijs stellen in de toepassing: het is mogelijk om de toewijzing van een armatuur van de ene kamer naar de andere te veranderen (van de slaapkamer naar de woonkamer bijvoorbeeld) door eenvoudig “slepen en neerzetten”. Dit is een zeer praktische operatie waarbij de armatuur niet hoeft te worden verwijderd voordat zij opnieuw wordt geïnstalleerd.

Kwaliteit van het licht

Het bereik van de witte temperatuur van de Wiz E27 Filament ligt tussen 2220 K en 4100 K. In het algemeen worden onze lichtmetingen eerst verricht bij 2700 K, een warm licht dat overeenkomt met de temperatuur die door een kaars wordt uitgestraald, en vervolgens bij 6500 K. Deze temperatuur is zeer koud en komt overeen met zonlicht op zijn hoogtepunt, op de middag.

Om de CRI (Colour Rendering Index) te bepalen, plaatsen wij onze testsonde op een afstand van 1 m in de as van de lamp. Ter herinnering: de CRI is gebaseerd op natuurlijk licht buitenshuis en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de waarde, hoe natuurlijker de kleuren. Voor verlichting van goede kwaliteit is het raadzaam lampen te gebruiken met een CRI van meer dan 80, aangezien de meeste lampen in onze vergelijking momenteel moeite hebben om boven de 90 uit te komen – geen enkele haalt de 100.

In warm wit heeft de Wiz E27 Filament een CRI van 85, oplopend tot 88 in koel wit. De in warm wit verkregen index ligt in het strikte gemiddelde van die welke in het lab is waargenomen. Bovendien slaagde geen van de lampen van de fabrikant erin de 85-grens in warm wit te overschrijden. Dit is des te vervelender omdat de koelwitte CRI van deze lamp beter is, maar in het algemeen zijn LED gloeilampen bedoeld voor sfeerverlichting en in dit geval verdient warm wit de voorkeur.

Aangezien deze lamp is ontworpen om niet onder een lampenkap te worden verborgen, raden wij u aan de lichtintensiteit een beetje te verlagen. In de heldere stand (2220K) straalt de lamp 34 lux uit, wat een stuk minder is dan de 71 lux die de Edison Hue uitstraalt, maar nog steeds enigszins oncomfortabel.

Aanbevolen lichtniveaus
Hier zijn de aanbevolen lichtniveaus voor de kamers in het huis:

 • kast en occasionele activiteit: 30 en 50 lux;
 • woonkamer: 100 tot 200 lux;
 • activiteiten die precisie vereisen: 200 tot 500 lux;
 • benadrukken van een gebied of object: 500 tot 1000 lux.

Voordelen

 • Design, decoratieve lamp.
 • Wi-Fi verbinding zonder bridge.
 • Gemakkelijk te configureren.
 • Rijke en functionele toepassing.

Nadelen

 • CRI perfect in warm wit.

WiZ Edison Filament Slimme LED Verlichting

Conclusie

De Wiz E27 Filament is een zeer goede gloeilamp die gemakkelijk verbinding maakt met Wi-Fi en veel mogelijkheden biedt bij de toepassing. Het is een zeer effectief alternatief voor de Philips Hue E27 Edison, die voor dezelfde prijs verkrijgbaar is, complexer is om te configureren (verbindingsbrug vereist) en beperkte functies heeft wanneer hij via Bluetooth is aangesloten.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts