Sengled Pulse: een lamp die oplicht met muziek


Het voorstel van Sengled Pulse is om te verlichten met muziek. Voor de gelegenheid heeft de Chinese fabrikant een JBL-luidspreker in zijn LED-lamp geïntegreerd. Het startpakket bevat twee lampen: een hoofdlamp en een satellietlamp om van stereogeluid te genieten.
Sengled Pulse

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Het merk Sengled, dat goed gevestigd is in Duitsland, België en Nederland, dringt steeds meer door tot onze Franse regio’s. Dit is niet tot ons ongenoegen, want de Chinese fabrikant ontwikkelt interessante hybride producten met meerdere functies. Sengled is gespecialiseerd in LED-verlichting en heeft een hele reeks aangesloten lampen op de markt gebracht, waarvan sommige zijn uitgerust met luidsprekers (Pulse Solo), terwijl andere zijn uitgerust met bewakingscamera’s (Snap).

De Pulse-kit, die voor ongeveer 150 euro wordt verkocht, bestaat uit twee Bluetooth-lampen (respectievelijk Master en Satellite genoemd) die in een kamer kunnen worden geplaatst om stereogeluid te leveren. Deze laatste zijn alleen in staat wit licht van 2700K uit te stralen en hebben beide een JBL luidspreker om muziek af te spelen. De fabrikant belooft een eenvoudige installatie en geluidskwaliteit van JBL.

Gebruiksgemak

Omdat de Pulse geen gloeilamp is zoals de andere, zijn de afmetingen niet wat wij gewoonlijk gewend zijn. Het minste wat we kunnen zeggen is dat hij imposant is: niet alleen door zijn afmetingen, maar ook door zijn gewicht: 400 g op onze weegschaal. Ongetwijfeld zal men, alvorens tot installatie over te gaan, zich ervan moeten vergewissen dat de lamp of de staande lamp sterk genoeg zal zijn om haar te dragen. Onze testlamp ging letterlijk kapot. Wat de lampenkap betreft, zorg ervoor dat deze groot genoeg is voor de lamp.

Zoals vaak het geval is met het Plug and Play-systeem (lamp erin schroeven en koppelen met de smartphone), is de installatie onmiddellijk en eenvoudig. Het kan niet makkelijker. Net als de Awox StriimLIGHT, kan de Pulse lamp op elke E27 lampvoet worden geschroefd. Daarna hoeft u alleen nog maar de Pulse-applicatie te installeren (beschikbaar op iOS en Android), de smartphone via Bluetooth aan de lamp te koppelen en klaar is kees. Deze koppeling vereist dat de lamp van tevoren is ingeschakeld en zich in de nabijheid ervan bevindt (binnen een straal van maximaal 10 m).

Om van stereogeluid te kunnen genieten, moet eerst de masterlamp worden geconfigureerd en daarna de satelliet. Dit pakket kan worden uitgebreid met maximaal 6 extra satellietlampen (ca. € 65 per stuk), zodat er maximaal acht lampen op elkaar kunnen worden aangesloten. De afstand tussen de hoofdlamp en de satellietlampen mag niet meer dan 35 meter bedragen.

In tegenstelling tot Awox, dat een afstandsbediening biedt om zijn StriimLIGHT te bedienen, moet u hier, om te kunnen profiteren van de functionaliteiten van de lamp, uitgerust zijn met een smartphone of tablet.

Toepassing

De applicatie is een toonbeeld van eenvoud. Het is moeilijk om te verdwalen in de menu’s omdat ze… onbestaande zijn. Dus eenvoud is goed. De perspectieven zijn echter onvermijdelijk beperkt. Wat het lichtbeheer betreft, zijn de enige mogelijkheden het variëren van de lichtintensiteit en het aan- of uitschakelen van de lamp. De lamp gaat volledig uit wanneer hij minder dan 5% van zijn maximale lichtopbrengst bereikt.

Verrassend genoeg merkten we, toen we de schuifregelaar van de toepassing waarmee we de helderheid kunnen beheren, verschoven, dat de lamp de intensiteit in fasen aanpast, terwijl anderen dit geleidelijk doen (Philips Hue, bijvoorbeeld). We telden een tiental lichtniveaus door de schuifregelaar tussen 5% en 100% te bewegen. Omdat de Pulse geen gekleurde verlichting biedt, kunnen gebruikers geen lichtsfeer creëren.

Wat betreft de interface met betrekking tot de muziekfunctie van de lamp, waarderen we dat Sengled enkele menu’s heeft toegevoegd. Op de Pulse Solo kon namelijk alleen het luidsprekervolume worden aangepast. Nu is het mogelijk om verschillende instellingen te kiezen (Pop, Jazz, Klassiek, Rock, Cinema) en om het audiokanaal voor de geluidsweergave te selecteren.

De instellingen maken het onder meer mogelijk het laatst gekozen lichtniveau op te slaan wanneer de lamp wordt uitgeschakeld – anders wordt de helderheid teruggezet op de standaardwaarde van 100%.

Een ander selectievakje maakt automatische verbinding (d.w.z. pairing) mogelijk, zodat de lamp niet telkens opnieuw hoeft te worden geconfigureerd. Dit kan absurd lijken in het licht van wat wordt gedaan met de overgrote meerderheid van lampen op de markt: de meeste ervan maken de facto opnieuw verbinding met het apparaat waaraan zij zijn gekoppeld, zonder dat zij door het vakje “herconfiguratie” hoeven te gaan.

Vanwege Bluetooth is het onmogelijk scenario’s te maken om iemands aanwezigheid op afstand te simuleren. Anders hadden we ons tevreden kunnen stellen met de aanwezigheid van een “alarm”-functie om wakker te worden of in slaap te vallen bij licht, of op zijn minst een nabijheidsdetectie-optie die de kamer verlicht zodra u binnen een straal van 20 meter nadert, of zelfs het programmeren van de verlichting om op een vast tijdstip aan of uit te gaan. Helaas is niets van dit alles voorzien. Sengled heeft de mogelijkheden van zijn lamp aanzienlijk beperkt.

Kwaliteit van het licht

De Sengled Pulse kan alleen een warm wit licht verspreiden bij 2700 K; we hebben onze tests dan ook uitgevoerd met deze temperatuur als referentie (meestal voeren we tijdens onze tests ook een meting uit bij 6500 K indien mogelijk). Ter herinnering: 2700 K komt overeen met een warm licht, gelijk aan de temperatuur van een kaars. Wij hebben metingen verkregen die zeer dicht bij deze theoretische waarde liggen. Op een meter afstand van de bol geeft onze spectrometer een temperatuur van 2747 K aan, wat zeer dicht bij onze verwachtingen ligt.

De CRI-meting geeft een waarde van 82. Ter vergelijking: de CRI-waarden van onze tests van de Philips Hue- en Hue Go-lampen zijn 92. Hoe hoger de CRI, hoe natuurlijker de kleuren overkomen. Voor verlichting van goede kwaliteit is het raadzaam lampen te gebruiken met een CRI ≥ 80, waarbij in aanmerking moet worden genomen dat lampen tegenwoordig meestal tot 90 gaan – geen enkele haalt 100.

De kwaliteit van het licht is er, ook al zijn de verlichtingsmogelijkheden sterk beperkt: de Sengled Pulse lijdt helaas aan een gebrek aan veelzijdigheid.

Gemeten stroomverbruik

Bij de maximale lichtintensiteit verbruikt de Pulse 10,3 W. Als we dit resultaat relativeren met de lichtintensiteit van de gloeilamp van 313,4 lux, krijgen we een meer dan correcte helderheids/verbruiksverhouding.

Extra functies

Net als de Pulse Solo, heeft de Pulse een JBL luidspreker. Helaas zijn goede resultaten nog steeds niet aan de orde van de dag. Het geluid is teleurstellend en kan alleen worden gebruikt op minder dan 60% van het maximale volume, wat overeenkomt met dichtbij luisteren in een stille kamer. De hoge midden- en hoge tonen staan duidelijk op de achtergrond, wat het geheel bijzonder gedempt maakt. Vooral de zang is niet helder en uiteindelijk onverstaanbaar.

Bovendien is er een merkbaar resonantie-effect in het lage middengebied, alsof de luidspreker in een kleine doos is opgesloten. Tot overmaat van ramp zijn metaalachtige geluiden en sibilanten veel te prominent aanwezig als gevolg van een vervormingspiek die veel te aanwezig is tussen 6 en 8 kHz. Ook bij draadloze communicatie valt een vrij duidelijke communicatielatentie te noteren (250 ms). De weinige equalizermodi die de Sengle Pulse applicatie biedt, zijn iets zachter voor het oor, zoals de Classic of Normal modi, maar dit verandert de situatie niet voldoende.

In een opstelling met twee lampen biedt de app de mogelijkheid om de kanalen te kiezen die aan elke lamp/luidspreker zijn toegewezen. Het probleem is dat de latentie tussen de twee luidsprekers nog groter is, wat leidt tot zeer onaangename faseproblemen (overdrijving van het metaalachtige geluid, verlies van lage tonen, gat in de ruimtelijkheid…).

Ons advies: geef de voorkeur aan een aangesloten lamp en een luidspreker boven een combinatie van deze twee functies.

Hoeveel lux voor de verlichting?
Aanbevolen verlichtingsniveaus voor kamers in het huis: Kast en occasionele activiteit: 30 tot 50 lux;

 • Woonkamer: 100 tot 200 lux;
 • Slaapkamer: 200 lux;
 • Keuken: 300 lux;
 • Eetkamer en woonkamer: 300 lux;
 • Kantoor (lezen, tekenen, beeldhouwen): 400 tot 500 lux.

Productspecificaties

 • Type lichtbron: Led-lamp
 • Fitting: E27
 • EAN: 6955544580010
 • Aansluitspanning: 230 V
 • Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
 • Bediening via mobiele app: Ja
 • Diameter: 9.8 cm
 • Gewicht: 1171 g
 • Kleur licht: Wit licht
 • Kleurtemperatuur: 2700 K
 • Levensduur lichtbronnen: 22 year
 • Lumen per lichtpunt: 600 lm
 • Met dimfunctie: Ja
 • Product hoogte: 17 cm
 • Product lengte: 11 cm
 • Stralingshoek: 105 °
 • Verpakking breedte: 169 mm
 • Verpakking hoogte: 114 mm
 • Verpakking lengte: 232 mm
 • Voor binnen of buiten: Voor binnen
 • Wattage per lichtpunt: 8 W
 • Categorieën: Wonen Verlichting Lichtbronnen Led lampen Slimme verlichting Slimme lichtbronnen Led verlichting
 • Serie: Sengled Pulse
 • Fitting: E27
 • Kleurtemperatuur (in Kelvin): Warm wit – 2600 tot 2800K
 • Wattage: 5 tot 10 Watt
 • Lumen: 500 tot 1000 lumen

Voordelen

 • Gemakkelijk te installeren.
 • Kwaliteit van het licht bij 2700 K.
 • Zeer goede helderheid/verbruiksratio.

Nadelen

 • Grootte en gewicht van de lamp.
 • Alleen wit licht (2700 K).
 • Eerder beperkte toepassing.
 • Teleurstellende geluidskwaliteit
 • .

Sengled Pulse BT SP Set - Led-lamp + JBL Bluetooth Luidspreker - Zilver

Conclusie

We moeten toegeven dat Sengled hard heeft gewerkt om enkele van de tekortkomingen te corrigeren die we bij de Pulse Solo aan de orde stelden. De gebruikerservaring blijft aangenaam dankzij een vereenvoudigde installatie, een iets verrijkte toepassing en een goede lichtkwaliteit. Het gebruik van een dergelijke lamp blijft echter beperkt, omdat zij slechts één wittemperatuur biedt, waarvan de intensiteit alleen kan worden ingesteld. Voor licht en muziek moet u terug naar de tekentafel, vooral omdat het geluid van de JBL-luidspreker teleurstellend is.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts