Nanoleaf Canvas Smarter Kit Mini: Tetris-achtige LED-vierkantjes


Nanoleaf, een specialist in modulaire LED-panelen, heeft naam gemaakt met haar nieuwe soort aangesloten verlichtingsoplossingen. De Canvas lichtvierkanten zijn de eersten die zich bij onze vergelijking aansluiten.
Nanoleaf Canvas Smarter Kit Mini

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Nanoleaf gebruikt allerlei vormen in haar catalogus van verbonden LED-panelen: driehoeken, zeshoeken… en vierkanten uit de Canvas-reeks die we vandaag testen. Al deze panelen werken volgens hetzelfde principe: ze zijn modulair en worden met connectoren aan elkaar gekoppeld. Het voor 199 € gelanceerde starterspakket bevat 9 verlichte vierkanten, inclusief het controlevierkant, 9 connectoren en een heleboel dubbelzijdige kleefstoffen. Om meer vierkanten toe te voegen, moet je ongeveer €80 betalen voor de 4 Canvas. Het prijskaartje lijkt misschien duur voor sfeerverlichting, maar Nanoleaf rekent op de vele facetten van haar armatuur om het de moeite waard te maken.

Gebruikersvriendelijkheid

Sommigen vinden de installatie van Nanoleaf speels en vergelijkbaar met een spelletje Tetris; voor anderen is de creatieve inspanning veeleisender en minder aangeboren. Maar als er één ding is waar iedereen het over eens is, dan is het wel het gemak waarmee de vierkanten aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

De starterkit bevat 9 vierkanten, waaronder het controlevierkant dat het vrij beknopte bedieningspaneel presenteert. Het controlepaneel is essentieel voor de goede werking van het lichtpaneel en het is daaromheen dat de andere vierkanten zijn gebouwd, met elkaar verbonden door middel van connectoren (Linker genoemd) die in de achterkant van elk vierkant worden gestoken. Achter elk paneel zijn er 4 aansluitingen om de beroemde Linker in te steken; om een maximum aan mogelijkheden te bieden en aan meer behoeften te voldoen. De connectoren zijn uiterst dun en daarom onvermijdelijk onderhevig aan het risico van breken. Geen probleem: Nanoleaf heeft hiervoor gezorgd door extra connectoren in de doos toe te voegen.

Merk op dat de netstekker tot 25 vierkanten kan voeden – als je valt voor de extra packs aan 80 € – en dat de schakelkast tot 500 vierkanten kan aandrijven; op voorwaarde dat je het ondersteunt door het toevoegen van voedingen verkocht aan 15 € per stuk. Dit stopcontact kan op elk vierkant worden aangesloten.

Nanoleaf gebruikt dubbelzijdige kleefband om de vierkanten aan elkaar en aan de muur te bevestigen. Dit betekent dat een glad en schoon oppervlak vereist is alvorens te bevestigen.

Het moet gezegd worden dat 9 vierkantjes om een lichtgevende versiering te maken een beetje te weinig is. Als je echt van de “Nanoleaf-ervaring” wilt genieten, moet je de basisconfiguratie uitbreiden door extra packs toe te voegen, en dus je spaarvarken breken. Bovendien is de aanwezigheid van de elektriciteitskabel ook een probleem waarmee rekening moet worden gehouden alvorens de lichtschepping aan de muur te bevestigen.

De configuratie van de armatuur is niet erg ingewikkeld, maar u moet weten dat alleen 2,4 GHz Wi-Fi-netwerken worden ondersteund. De toepassing leidt de gebruiker door het configuratieproces. Het is echter niet nodig de Canvas op het netwerk aan te sluiten, aangezien een aantal vrij elementaire functies rechtstreeks vanaf het plein beschikbaar zijn, waaronder het in- en uitschakelen van het licht, het aanpassen van de helderheid van de vierkanten en het selecteren van lichtthema’s. Door het gebrek aan connectiviteit heeft de gebruiker echter geen toegang tot bepaalde functies.

Tot slot moet worden opgemerkt dat de Nanoleaf-lichtpanelen compatibel zijn met Google Assistant, Alexa en Siri en dus met spraak kunnen worden bediend.

Toepassing

De functionaliteiten van de Nanoleaf-applicatie zijn talrijk, maar helaas is de interface van de applicatie zo druk dat hij moeilijk te verteren is. U kunt verdwalen in de talrijke menu’s, die gedeeltelijk in het Frans zijn vertaald. Maar laten we eens kijken naar de vele opties waaruit deze verlichting bestaat.

Het is mogelijk de kleur van de leds op de hele compositie of op elk vierkant te selecteren. Deze aanpassing aan het dichtstbijzijnde vierkant is vrij aangenaam, maar de lichtintensiteit kan niet verschillen van het ene vierkant tot het andere. De toepassing geeft toegang tot een palet van kleuren, maar u kunt het paneel ook vragen wit, warm of koud licht te verspreiden. De kleurtemperatuur kan worden ingesteld op de dichtstbijzijnde kelvin, wat een geweldige functie is.

Via het tabblad “Ontdekken” hebt u toegang tot de vele lichtthema’s: sommige zijn ingediend door Nanoleaf, andere door de Nanoleaf-gemeenschap die lichtthema’s hebben gebruikt en gedeeld. Door op een thema te klikken, geven de vierkantjes de kleur weer om het verkregen effect te tonen. Als het thema u bevalt, kunt u het in het geheugen van uw paneel laden. Nanoleaf gaat nog een stap verder in haar creativiteit door elke gebruiker uit te nodigen zijn eigen lichtthema te creëren: de keuze van de kleur natuurlijk, maar ook de weergavemodus (statisch of dynamisch), de volgorde waarin de kleuren worden weergegeven, het scrollende ritme van de kleuren, enz. Zoveel parameters dat de aanpassing tot het uiterste kan worden gedreven.

Naast deze rijke en gevarieerde functies zijn er ook meer traditionele kenmerken. Te beginnen met de mogelijkheid om tijdsblokken te definiëren gedurende welke de vierkanten oplichten en doven; dit kan nuttig zijn om een aanwezigheid te simuleren wanneer niemand thuis is. Bovendien zorgt een “geolocatie”-modus ervoor dat het paneel oplicht wanneer de gebruiker zich dicht bij huis bevindt en dooft wanneer hij of zij zich verwijdert.

Maar de “wow”-functie is die waarmee de lichtvierkanten kunnen reageren op hun geluidsomgeving. Afhankelijk van de gespeelde muziek en het ritme ervan, lichten de lichtpanelen meer of minder snel op. Sommigen zullen het kitscherig vinden, anderen amusant; laten we toegeven dat deze functie de verdienste heeft speels en tamelijk doeltreffend te zijn. Maar om dit te laten gebeuren, moet het volume van de muziek luid genoeg zijn. Het is mogelijk om uw eigen muzikale lichtscènes te creëren vanuit de applicatie door een kleur te kiezen uit het palet en een muziekgenre. Omdat de Canvas kunnen reageren op het ritme van hun geluidsomgeving, kunnen ze ook oplichten tijdens het luisteren naar televisie of home cinema. Maar verwacht niet dat je een meeslepende sfeer creëert zoals met de Philips Hue.

Kwaliteit van het licht

Dit omgevingslicht is getest onder dezelfde omstandigheden als de lampen die ons lab passeren. Wij meten de kwaliteit van het licht bij twee witte temperaturen: de eerste bij 2700K – een warm licht, dat overeenkomt met de temperatuur van een kaars – en de tweede bij 6500K – dat overeenkomt met zonlicht op zijn hoogtepunt. Het goede nieuws is – zoals we al eerder zeiden – dat de temperatuur van het wit op de Nanoleaf-toepassing tot op Kelvin nauwkeurig kan worden ingesteld. In warm wit kregen we een temperatuur van 2740 K, wat heel dicht ligt bij wat we verwachtten. Op zijn maximale lichtniveau levert de Canvas 63 lux, wat alleen maar bevestigt dat dit een decoratieve sfeerverlichting is. Wanneer we de armatuur echter vanuit de toepassing instellen op 6500 K, zendt deze in werkelijkheid 7438 K uit, wat veel te koud is. Dus moesten we de temperatuur verlagen tot 5.876 K om 6.523 K te krijgen. Bij de maximale lichtsterkte zendt de Canvas 124 lux uit.

De kleurweergave-index die wij meten is gebaseerd op natuurlijk licht buitenshuis en wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de index, hoe beter de kwaliteit van de verlichting. Wij raden aan armaturen te kiezen met een CRI van meer dan 80, aangezien de meeste armaturen in onze vergelijking moeite hebben om boven de 90 te komen – geen enkele haalt de 100. Bij 2700 K heeft de Nanoleaf Canvas een CRI van 35, wat een van de laagste waarden in onze vergelijking is. Met het blote oog is de schade aan de kleurweergave duidelijk. De gezichten van de mensen zijn rood, groene kleuren lijken zwart, kortom, het is moeilijk te begrijpen. In koud wit is hij veel beter, want de CRI is 87. Objectief gezien hadden wij niet zo’n verschil verwacht tussen de kwaliteit van het licht in koud wit en warm wit. Al deze metingen bevestigen alleen maar dat de Canvas een decoratieve sfeerverlichting is en dat zij niet als volwaardige verlichtingsoplossing kan worden gebruikt.

Extra functies

De LED-panelen hebben allemaal een druksensor waardoor ze op aanraking reageren. Wanneer op een van de panelen wordt gedrukt, licht het op in een andere kleur. Er zijn kleine spelletjes beschikbaar dankzij de aanraking, waaronder een geheugenspel waarin u de kleuren in hun vierkant moet vervangen, en een snelheidsspel waarin u steeds sneller moet drukken op de lichtgevende vierkanten die willekeurig oplichten.

Ten slotte kunt u met een reeks drukken (enkele, dubbele of slepende) op het Canvas het bedienen: aan/uit, verandering van helderheid, scène… Deze parameters kunnen in de toepassing worden gewijzigd.

Productspecificaties

 • Merk: Nanoleaf
 • Aantal lichtpunten: 9
 • Materiaal: Plastic
 • Kleur: wit
 • Vorm: Vierkant
 • Met dimfunctie: Ja
 • Inclusief lichtbron: Ja
 • Type lichtbron: LED
 • Voedingstype: Netstroom
 • Fitting: Geen fitting
 • Aantal lichtpunten: 9
 • IP waarde: Geen IP-waarde
 • Stralingshoek: 180°
 • Inclusief lichtbron: Ja
 • Verpakkingsinhoud: Nanoleaf Canvas Smarter Kit – 9 panelen + controller
 • EAN: 0628110858023
 • Fabrieksgarantie: 2 jaar
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
 • Introductiejaar: 2018
 • Introductiemaand: Juni
 • Aansluitspanning: 220 V
 • Aantal lichtbronnen: 9
 • Aantal meegeleverde accu’s/batterijen: 0
 • Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
 • Bediening via mobiele app: Ja
 • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
 • Gewicht: 1933 g
 • Inhoud starterkit: Inclusief afstandsbediening
 • Kleur licht: Kleur licht
 • Kleurtemperatuur: 50 K
 • Levensduur lichtbronnen: 10 year
 • Lumen per lichtpunt: 50 lm
 • Met sensor: Nee
 • Smart Home Platform: Apple HomeKit
 • Taal handleiding: Engels
 • Type sensor: Geen sensor
 • Verpakking breedte: 163 mm
 • Verpakking hoogte: 105 mm
 • Verpakking lengte: 260 mm
 • Voor binnen of buiten: Indoor
 • Waarde energielabel nieuw 2021: A
 • Wattage per lichtpunt: 2 W
 • Categorieën: Wonen Verlichting Slimme verlichting Starterkit
 • Merk: Nanoleaf
 • Fitting: Geen fitting
 • Kleur licht: Kleur licht
 • Inhoud starterkit: Meerdere lampen, Inclusief afstandsbediening, Inclusief WiFi module

Voordelen

 • Speelse compositie, eenvoudige installatie.
 • Een levensgrote Tetris.
 • Verlichting op maat.
 • Opties in overvloed.

Nadelen

 • Warm wit licht kwaliteit.
 • Toepassing niet erg intuïtief en gedeeltelijk vertaald.

Nanoleaf Canvas lichtpanelen

Conclusie

Nanoleaf’s Canvas kan geen volwaardige lichtbron zijn vanwege zijn rampzalige “warm witte” lichtkwaliteit. Maar dat is niet het punt. Het moet gezegd worden dat er iets fascinerends is aan deze lichtpanelen. De compositie van de gekleurde vierkantjes is speels en wekt de indruk een levensgroot spelletje Tetris te spelen. De installatie is zeer eenvoudig en de functionaliteiten van de toepassing gaan zeer ver in het personaliseren en benadrukken de creativiteit van de gebruiker; op voorwaarde dat men gewend raakt aan de toepassing die verre van een toonbeeld van ergonomie is.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts