Lidl heeft zijn assortiment van geconnecteerde voorwerpen voor thuis gelanceerd, altijd snel om een hot sector te betreden. De startset bevat een aansluitbrug, drie E27 LED-lampen en een afstandsbediening, en dat alles voor een onklopbare prijs.
Presentatie
Op 1 februari 2021 lanceerde Lidl zijn reeks connected home devices. De Lidl Smart Home-collectie omvat momenteel acht domotica-accessoires tegen bijna onklopbare prijzen. De starterkit, die een verbindingsbrug, drie witte en gekleurde LED-lampen en een afstandsbediening omvat, kost 49,99 euro. Hoewel er geen twijfel over bestaat dat Lidl met zijn laaggeprijsde lampen wat marktaandeel van Philips Hue wil afsnoepen, mag niet worden vergeten dat Ikea het veld al bezet. In 2019 richtte het Zweedse bedrijf een divisie op die gespecialiseerd is in het slimme huis, dat vandaag een grote catalogus van apparatuur omvat, waaronder aangesloten gloeilampen, een bewegingsdetector en aangesloten stopcontacten, allemaal aangeboden tegen lage prijzen.
Gebruiksgemak
Als je het toestel uitpakt, voel je de Lidl-touch, die de afwerking van zijn toestellen lijkt te hebben verprutst. De verbindingsbrug en de lampjes zijn zeer licht, men vraagt zich af of er wel een grammetje technologie in zit, en het plastic dat de brug bedekt heeft de neiging een beetje te kraken onder de vingers.
De installatie van de Lidl-lampen is niet anders dan die van de Philips Hue of Ikea Trådfri. Zij werken met een verbindingsbrug die via Ethernet met de internetbox van het huis moet worden verbonden. De configuratie van de apparatuur is zodanig dat de verbinding tussen de bridge en de lampen of accessoires in het Lidl-assortiment tot stand komt via ZigBee – een aantrekkelijker alternatief voor Bluetooth. Dit netwerk met lage snelheid verbruikt zeer weinig energie en heeft een groter bereik, waardoor zelfs door de dikste muren controle mogelijk is.
Installatie is geen probleem. De E27-lamp moet worden vastgeschroefd en de Lidl Home-app (beschikbaar op iOS en Android) moet worden gedownload, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de smartphone waarop de bridge is aangesloten, op hetzelfde wifi-netwerk is geconfigureerd. Het duurt slechts twee minuten voordat de app de brug heeft gedetecteerd, waarna lampen moeten worden toegevoegd die net zo snel door de app worden herkend.
Het voordeel van deze opzet – naast een groter bereik in vergelijking met bijvoorbeeld Bluetooth – is dat een vloot van apparaten tegelijk kan worden aangesloten en door meerdere gebruikers kan worden bediend. Er zij op gewezen dat met een Bluetooth-systeem slechts één smartphone met de lamp kan worden verbonden – deze moet worden losgekoppeld om een andere gebruiker de controle te laten overnemen.
De Wi-Fi-verbinding is ongetwijfeld complexer en tijdrovender dan een Bluetooth-verbinding, maar biedt meer mogelijkheden, zoals het op afstand bedienen van de verlichting of het simuleren van een aanwezigheid wanneer er niemand thuis is.
Toepassing
De Lidl Home-applicatie heeft alle klassieke functies die je van dit soort verbonden apparaten mag verwachten. Alles is heel duidelijk en gemakkelijk te vinden.
Uiteraard is het mogelijk elke lamp op afstand aan of uit te schakelen, de witte temperatuur (warm of koud) of een van de 16 miljoen kleuren te kiezen en de lichtintensiteit met een schuifregelaar te variëren. Het is ook mogelijk toegang te krijgen tot voorgedefinieerde kleurenthema’s (genaamd “Scène”) waaronder Nacht, Lezen, Werk, Vrije tijd, Zacht, Veelkleurig, Prachtig. Met elk van deze thema’s kunt u de duur van de verlichting definiëren of een verlichtingsschema opstellen (bijvoorbeeld elke dag om 23.30 uur alle lichten uitschakelen of wakker worden met een zacht licht).
Hoewel het mogelijk is de verlichting voor elke kamer te configureren en een vloot van apparaten volgens deze zones te beheren, is de interessantste functie die waarmee u automatiseringen, met andere woorden scenario’s, kunt creëren. Zo is het mogelijk om, afhankelijk van het weer, het tijdstip van zonsondergang of een geprogrammeerd schema voor de week of de toestand van het apparaat (aan/uit), een reeks acties te definiëren die automatisch in werking worden gesteld: de lampen kunnen knipperen, van kleur veranderen, uitgaan, of er kan een timer worden ingesteld.
Kwaliteit van het licht
Om de kwaliteit van het licht te evalueren, nodigt ons testprotocol ons uit onze metingen eerst uit te voeren bij 2700 K (warm licht, gelijk aan de temperatuur van kaarslicht), vervolgens een tweede maal (en indien mogelijk) bij 6500 K (ruw licht, hoger dan de zon op haar hoogtepunt, en de referentietemperatuur voor koud wit daglicht). Wij installeren onze spectrometer op een afstand van 1 m direct in het verlengde van de lamp. Natuurlijk worden deze metingen in het donker gedaan.
De waarden zijn 2500 K voor warm wit en 6230 K voor koud – hoger gaat hij niet. Hieruit blijkt dat de verlichtingstemperaturen vrij dicht bij de verwachte temperaturen liggen.
Bij deze temperaturen behaalden we de beste CRI (Colour Reproduction Index) in onze vergelijking. Hij is 92 in warm wit en loopt op tot 97 in koel wit. Tot nu toe hebben alleen de Dyson LightCycle en de Philips Hue Play zo’n goede CRI in wit, maar geen van de lampen is in staat geweest om zo’n goede lichtkwaliteit te leveren in koel wit.
Ter herinnering: CRI is gebaseerd op natuurlijk buitenlicht en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de CRI, hoe natuurlijker de kleuren overkomen. Voor verlichting van goede kwaliteit is het raadzaam lampen te gebruiken met een CRI van meer dan 80, aangezien de meeste armaturen in onze vergelijking momenteel moeite hebben om boven de 90 uit te komen – geen enkele haalt de 100.
Extra functies
Het pakket wordt geleverd met een afstandsbediening die ook in de toepassing moet worden geconfigureerd. Dit is ook heel gemakkelijk te doen. De app begeleidt de gebruiker stap voor stap. Esthetisch gezien is de afwerking van deze afstandsbediening minder gepolijst dan die van de Philips Hue Dimmer Switch.
De fysieke knoppen zijn vrij groot, vergelijkbaar met die op een seniorentoestel. In alle eenvoud kunt u met de verschillende toetsen de verlichting in- of uitschakelen, lichtthema’s starten en de helderheid verhogen of verlagen.
Voordelen
- Snelle installatie.
- Eenvoudige en volledige toepassing.
- Uitstekende lichtkwaliteit.
Nadelen
- Bedenkelijke kwaliteit van de materialen.
Conclusie
De Lidl Smart Home starterset is van begin tot eind een succes. De installatie van de verschillende apparaten is een fluitje van een cent, de applicatie is vrij duidelijk en volledig en de lichtkwaliteit is even goed als die van de Philips Hue, zo niet beter in koel wit. Deze starterkit is ontegenzeggelijk de beste lichtoplossing om uw huis tegen lagere kosten te verlichten.
VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN
- Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
- Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
- Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?
Table of Contents