Ikea Trådfri Motion Sensor Kit, wit: een goed begin


Twee jaar geleden zette Ikea zijn eerste stappen in het connected home met de lancering van een reeks apparaten voor het opladen van smartphones en tablets, en eerder dit jaar onthulde de Zweedse meubelgigant Trådfri, een reeks agressief geprijsde connected lampen. De Motion Sensor Kit is het eerste pakket dat in ons protocol wordt getest.
Ikea Trådfri Motion Sensor Kit

Presentatie

Als Ikea iets doet, doet het het niet half. Nadat de Zweedse reus zijn intentie had aangekondigd om het segment van de connected lighting te betreden, heeft hij nu Trådfri onthuld, een even rijk als gevarieerd gamma. Trådfri – wat “draadloos” betekent in het Zweeds – omvat lampen met alle soorten lampvoeten (E27, E26, E14, GU10), alsmede een reeks accessoires waaronder afstandsbedieningen, dimmers en bewegingsdetectoren.

De kit met witte bewegingsmelder is verkrijgbaar voor €24,90. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat het een bewegingsmelder en de “Led E27 1000 lumen” lamp, die alleen in staat is warm wit licht (2700 K) te geven. De lamp alleen is voor €9,99 verkrijgbaar op de website van Ikea, terwijl de bewegingsmelder alleen in dit pakket verkrijgbaar is.

Gebruiksgemak

Net als de Philips Hue, gebruiken de Ikea Trådfri lampen de ZigBee standaard, een laag-vermogen, lange-afstands netwerk. In feite wordt de verbinding gemaakt via een bridge (apart verkrijgbaar, €32,90), ook bekend als een Smart Hub of gateway, die via een Ethernet-kabel verbinding maakt met de internetbox in huis. De bridge maakt vervolgens verbinding met de lampen via het ZigBee communicatieprotocol.

De installatie is niet noodzakelijk de meest intuïtieve, maar het is ook niet vervelend. Nadat u de gloeilamp in de E27 fitting hebt geschroefd, moet u ervoor zorgen dat de lamp is ingeschakeld. Download dan de Ikea Trådfri applicatie. Dit leidt de gebruiker stap voor stap door het installatieproces. De applicatie vraagt de gebruiker de bridge aan te sluiten op een stopcontact en hem via Ethernet te verbinden met de internetbox in huis. Zodra de toepassing de brug detecteert, moet de gebruiker een accessoire toevoegen. Dit betekent dat het onmogelijk is één enkele gloeilamp te registreren als er niet van tevoren een dimmer, afstandsbediening of bewegingsmelder is ingesteld. Ongelooflijk maar waar! En als dit voor u een detail is, betekent het voor ons heel veel: het voorkomt dat de gebruiker zijn verlichting alleen met zijn smartphone bedient. Maar laten we verder gaan: zodra het accessoire is toegevoegd (door de koppelingsknop gedurende 10 seconden in te drukken), kunnen de lampen na elkaar worden toegevoegd. Alles bij elkaar duurt de installatie tussen 10 en 15 minuten.

Het gebruik van Wi-Fi biedt bijvoorbeeld meer mogelijkheden dan Bluetooth, zoals de mogelijkheid om meerdere scenario’s te creëren, iemands aanwezigheid op afstand te simuleren of een vloot van aangesloten lampen (tot 10 in dit geval) te beheren.

Toepassing

Men kan zich voorstellen dat de Trådfri-toepassing nog in de kinderschoenen staat en dat dit de reden is waarom zij zo schaars is. Er zijn weinig functies, maar de belangrijkste zijn er. De startpagina van de applicatie geeft een overzicht van de verschillende geconfigureerde apparaten. Door een lamp te kiezen, kan de lichtintensiteit worden gevarieerd door de schuifregelaar omhoog of omlaag te schuiven.

Bij sommige lampen is het mogelijk om met de verschillende witte temperaturen te spelen; dit is niet het geval bij deze 1000 lumen E27 LED lamp, die alleen een warm banklicht van 2700 K biedt.

Door het timericoon links te selecteren, kan de gebruiker verschillende scenario’s definiëren: “Wektijd” (om zacht en helder te ontwaken), “Niet thuis” (om zijn aanwezigheid op gezette tijden te simuleren) en “Aan of Uit” (om zijn verlichting naar wens te programmeren). In dit scenario behoudt de lamp de lichtintensiteit die tijdens het laatste gebruik werd gekozen.

Hoewel ze vrij eenvoudig zijn, zijn de essentiële functies aanwezig. Het is veilig om aan te nemen dat de toepassing binnenkort door updates zal worden verrijkt.

Kwaliteit van het licht

Bluffen! Zo kunnen we de kwaliteit van het licht van deze lamp beschrijven. Het moet gezegd worden dat met slechts één temperatuur van wit (warm wit) te hopen was dat het goed zou doen.

Ter herinnering: ons testprotocol bestaat erin een eerste maal gegevens te verzamelen bij 2.700 K (warm licht, gelijk aan de kleurtemperatuur van een kaars) en, indien mogelijk, bij 6.500 K (koud licht, de referentietemperatuur voor daglicht en hoger dan die van de zon op haar hoogtepunt). Vervolgens plaatsten wij onze spectrometer op 1 m afstand van de lichtbron.

Wij vonden een waarde van ongeveer 2700 K, wat perfect overeenkomt met de verwachte temperatuur.

De CRI, de kleurweergave-index, is behoorlijk indrukwekkend. Het is belangrijk op te merken dat het de gelijkmatigheid van het spectrum van een licht weergeeft. De norm is 90 voor een goede kleurwaarneming, waarbij geen enkele lamp de 100 haalt (wat de perfecte index is). Bij warm licht (2700 K) hebben wij een index van 91,7 gemeten. Dit is een van de hoogste die we in onze vergelijking hebben gezien. Zelfs de Philips Hue Candle White en Color Ambiance behaalden een iets lagere index van 90,9 bij warm licht.

Gemeten stroomverbruik

We hebben het stroomverbruik van de lamp gemeten bij de maximale lichtsterkte: dit loopt op tot 12,9 W. Dit stroomverbruik in verhouding tot de lichtstroom van 1.000 lumen geeft hem een lumen/verbruiksverhouding van 77,5 lm/W, net boven het gemiddelde (74 lm/W).

De beste tot nu toe zijn de Philips Hue White Ambiance met een ratio van 125 lm/W.

Extra functies

De bewegingsmelder is een klein wit kastje dat op batterijen werkt (meegeleverd) en een geschatte levensduur van 2 jaar heeft. Het is in staat het licht in de kamer aan te doen wanneer het beweging in zijn veld detecteert.

Om de doeltreffendheid ervan te evalueren, hebben wij het in ons fotolab geïnstalleerd om het detectieveld te meten. Als hij voor de camera werd geplaatst, kon hij bewegingen detecteren op een afstand van ongeveer 3 m. Gekanteld in een hoek van 45°, was het in staat om beweging te detecteren op ongeveer 3,80 m. Deze bewegingsmelder heeft een detectieveld van ongeveer 105° en kan bewegingen detecteren tot op een gemiddelde afstand van 3,50 m.

Wanneer er gedurende één minuut (door ons getimed) geen aanwezigheid meer is in het veld van de detector, wordt de lamp automatisch uitgeschakeld. Deze vertraging kan worden uitgebreid tot 5 of 10 minuten, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Om dit te doen, beweegt u de schuifregelaar achter de sensor helemaal rechts. Bovendien is het mogelijk de bewegingsmelder op dag of nacht in te stellen (via de schuifregelaar op de achterkant van het toestel, deze keer helemaal links). Deze functie is goed doordacht en voorkomt dat de verlichting aangaat als het daglicht is.

In het dagelijks gebruik heeft deze sensor bewezen zeer responsief te zijn en de gebruikerservaring meer dan comfortabel te maken; hij beheert de verlichting in perfecte autonomie.

Er zij echter op gewezen dat de detector op een strategische plaats moet worden geïnstalleerd, zodat de lamp niet onverwachts aan of uit gaat. Het is ons tijdens de tests gebleken dat dit apparaat waarschijnlijk relevanter zal zijn in een kleerkast of een kleedkamer dan in een grote woonkamer, waar veel doorgang is of, integendeel, niet genoeg – de gebruiker, die ’s avonds op zijn sofa is geïnstalleerd om te lezen, zou na 1, 5 of 10 minuten zonder licht kunnen komen te zitten omdat de detector geen beweging meer waarneemt, maar dit is niet het hoofddoel van deze kit.

Geen accessoires, geen lampen!
Tot op heden is het Trådfri-systeem van dien aard dat het strikt onmogelijk is één enkele lamp aan te sluiten zonder ten minste één van de accessoires uit het gamma te hebben geregistreerd. Ongeacht de te configureren verlichting (traditionele gloeilampen, spots, LED-panelen), is de aankoop van een dimmer (9,90 €), een afstandsbediening (12,90 €) of een bewegingsmelder (19,90 €) uit het Trådfri-gamma onontbeerlijk. Deze laatste bleek zeer doeltreffend in onze test van de witte bewegingsdetectorkit.

Vergeet niet om naast een van deze accessoires ook de verbindingsbrug aan te schaffen, anders kunnen de Trådfri lampen geen verbinding maken met het wifi-netwerk in huis. Dit brengt €32,90 extra op de rekening.

Hoewel het gebruik van de verbindingsbrug zinvol is, is het koppelen van de configuratie van de lampen aan die van de accessoires verre van vanzelfsprekend. Vergis u niet: gebruikers kunnen hun Ikea-verlichting niet alleen vanuit de applicatie configureren: zij moeten een van de accessoires gebruiken. Er is echter geen verplichting om het accessoire in kwestie te gebruiken: het kan voor altijd in een la blijven liggen. Eenmaal geconfigureerd, kan de verlichting rechtstreeks vanuit de toepassing worden bediend.

Voordelen

  Relatief eenvoudig te configureren.

  Gemakkelijk te leren applicatie.

  Kwaliteit van het licht.

  Perfect CRI in warm wit.

Nadelen

 • Je moet een accessoire configureren voor een lamp.
 • Slechts één witte temperatuur.
 • Zeer eenvoudige toepassing die voor verbetering vatbaar is.

Conclusie

De kit met witte bewegingsmelders is een ideaal pakket om met het Trådfri-gamma te beginnen. De installatie van de apparatuur wordt vergemakkelijkt dankzij een toepassing die de gebruiker stap voor stap door het proces leidt. Het licht in (alleen) warm wit is van goede kwaliteit en de verhouding lichtopbrengst/verbruik is vrij goed. Bovendien is de bewegingsmelder zeer responsief en maakt hij de gebruikerservaring comfortabel. We betreuren alleen het gebrek aan functies en sommige instellingen in de toepassing die ons in staat zouden stellen veel verder te gaan met de Trådfri-reeks.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts