Ikea Trådfri led E27 980 lumen: voor witte tinten


Deze 980 lumen E27 led lamp maakt deel uit van Ikea’s nieuwe Trådfri reeks van draadloos verbonden lampen, eerder dit jaar gelanceerd. De gloeilamp geeft alleen wit licht, variërend van zeer warm wit tot koel wit.
Ikea Trådfri led E27 980 lumen

Presentatie

Het assortiment Trådfri (wat “snoerloos” betekent in het Zweeds) lampen is even rijk als gevarieerd. Naast de verschillende lampvoeten (E26, E27, E14, GU10), biedt hij ook een reeks lichtstromen, van 400 lumen tot 1000 lumen. Tot nu toe heeft geen enkele Trådfri-lamp gekleurd licht kunnen geven, alleen wit licht.

De 980 lumen E27 Led die we vandaag testen wordt alleen verkocht voor €19,95. Net als de andere Trådfri-lampen werkt deze in combinatie met de verbindingsbrug (apart verkrijgbaar voor €32,90) en wordt deze bediend via de applicatie van de Zweedse fabrikant. Terwijl de Trådfri Led E27 1000 lumen lamp alleen warm wit licht geeft, biedt deze lamp drie witte temperaturen: zeer warm (amber), warm of koel.

Gebruiksgemak

Sommigen denken misschien dat de Trådfri-reeks een directe concurrent is van Philips Hue. De Zweedse reus biedt een configuratiemodel dat sterk lijkt op dat van de pionier van de aangesloten verlichting. Ikea’s armaturen communiceren via ZigBee (een laag-vermogen, lange-afstands netwerk) met de gateway (of verbindingsbrug), die moet worden aangesloten op de internetbox van het huis via de meegeleverde Ethernet-kabel.

De installatie, hoewel niet aangeboren, is ook niet ingewikkeld. Het is voldoende om de instructies in de aanvraag zorgvuldig te volgen. De procedure is vergelijkbaar met die van de Hue: schroef de lamp op de E27-basis, zet de schakelaar in de “aan”-stand om de stroom te laten stromen, installeer de Ikea Trådfri applicatie en volg de stappen. Vervolgens wordt u uitgenodigd om uw gateway aan te sluiten op een stopcontact en de internetbox, en om een accessoire te configureren. Hier ligt het probleem: zonder een Trådfri accessoire is het eenvoudigweg onmogelijk om lampen te configureren. De gebruiker had zich tevreden kunnen stellen met het bedienen van zijn verlichting via de applicatie, zonder accessoires te hoeven kopen, maar nee, hij zal vooraf een afstandsbediening, een bewegingsdetector of een dimmer moeten configureren.

Wanneer het accessoire uiteindelijk is geconfigureerd, kan de lamp gemakkelijk worden gekoppeld (door 10 seconden op de koppelingsknop van het accessoire te drukken).

Wij zijn gewend erop te wijzen dat een Wi-Fi-configuratie, hoewel complexer dan een Bluetooth-configuratie, meer flexibiliteit en meer mogelijkheden biedt. Het is inderdaad mogelijk scenario’s te creëren, een aanwezigheid te simuleren wanneer niemand thuis is of een groep lampen te beheren (hier tot 10 armaturen).

Toepassing

Op het eerste gezicht lijkt het duidelijk dat de Trådfri-toepassing nog in de kinderschoenen staat. Het is niet erg uitgebreid en zeer gemakkelijk te begrijpen.

Wanneer u de toepassing opent, komt u op het startscherm, dat u een overzicht geeft van de verschillende lampen die zijn geconfigureerd. Door de lamp te selecteren, kunt u de kleuren veranderen en het licht dimmen door de schuifregelaar op en neer te bewegen. De lamp die wij hier testen heeft drie witte temperaturen: “Dagelijks”, wat overeenkomt met een warm wit licht, “Focus” voor concentreren, lezen of koken (koel wit) en “Ontspanning” (zeer warm wit, bijna geel). Voor elke temperatuur kan de intensiteit worden gevarieerd.

De settings, hoewel kort, zijn niettemin interessant. Het timer-tabblad aan de linkerkant van het startscherm nodigt u uit om verschillende scenario’s in te stellen: “Wektijd” (om zacht en helder wakker te worden), “Niet thuis” (om op gezette tijden aanwezigheid te simuleren) en “Aan of uit” (om uw lichten te programmeren volgens uw wensen). Bij deze laatste instelling onthoudt de lamp de geprogrammeerde kleur en lichtintensiteit.

Tot nu toe zijn de functies niet erg dicht, maar ze zijn voldoende om een comfortabele gebruikerservaring te bieden. Het lijkt erop dat de toepassing zal worden verrijkt met updates.

Kwaliteit van het licht

De Trådfri Led E27 980 lumen lamp wordt verondersteld 2700 K te leveren in Daglicht modus (warm wit), 4000 K in Focus modus (koel wit) en 2200 K in Relax modus (geel wit).

Ons testprotocol leidde ertoe dat wij onze metingen eenmaal uitvoerden bij 2.700 K – warm licht, gelijk aan de temperatuur van kaarslicht – en vervolgens een tweede maal bij 6.500 K – “ruw” licht, hoger dan dat van de zon op haar hoogtepunt, en de referentietemperatuur voor koud wit daglicht. Wij installeren onze spectrometer op een afstand van 1 m direct in het verlengde van de lamp. Natuurlijk worden deze metingen in het donker gedaan.

De meetwaarden zijn 2640 K voor de “Everyday” stand en 3894 K voor de “Focus” stand. De verlichtingstemperaturen liggen dus zeer dicht bij de geadverteerde waarden, maar er zij op gewezen dat voor een wit dat als “koel” wordt geadverteerd, de “Focus”-modus niet zo koel is; het zou beter zijn deze lamp te overwegen in een slaapkamer of woonkamer dan in een kantoor.

Hoe zit het met CRI? De kleurweergave-index wordt gebruikt om de regelmatigheid van het spectrum van een licht te evalueren. De norm is 90 voor een goede kleurweergave en uniformiteit. We hebben een index gemeten van 86 in warm wit en 83,2 in koel wit. Al met al is het voor een betere waarneming van de kleuren beter om warm wit licht te gebruiken, wat geen probleem is aangezien dit de aanbevolen huisverlichting is.

Gemeten verbruik

We hebben het stroomverbruik gemeten toen de lamp op zijn maximale sterkte was in koel wit. Onze energiemeter geeft 12 W aan. De helderheid/verbruiksverhouding van deze lamp is dan ook zeer bevredigend: 81,7 lm/W, terwijl het gemiddelde 74,2 lm/W bedraagt.

Er zij op gewezen dat onze metingen werden verricht aan één enkele lamp; deze waarden moeten derhalve met twee worden vermenigvuldigd indien de twee lampen in de verpakking worden geïnstalleerd.

Geen accessoires, geen lampen!

Tot op heden is het Trådfri-systeem van dien aard dat het strikt onmogelijk is een lamp aan te sluiten zonder ten minste één van de accessoires uit het gamma te registreren. Ongeacht de te configureren verlichting (traditionele gloeilampen, spots, LED-panelen), is de aankoop van een dimmer (9,90 €), een afstandsbediening (12,90 €) of een bewegingsmelder (19,90 €) uit het Trådfri-gamma onontbeerlijk. Deze laatste bleek zeer doeltreffend in onze test van de witte bewegingsdetectorkit.

Vergeet niet om naast een van deze accessoires ook de verbindingsbrug aan te schaffen, anders kunnen de Trådfri lampen geen verbinding maken met het wifi-netwerk in huis. Dit brengt €32,90 extra op de rekening.

Hoewel het gebruik van de verbindingsbrug zinvol is, is het koppelen van de configuratie van de lampen aan die van de accessoires verre van vanzelfsprekend. Vergis u niet: gebruikers kunnen hun Ikea-verlichting niet alleen vanuit de applicatie configureren: zij moeten een van de accessoires gebruiken. Er is echter geen verplichting om het accessoire in kwestie te gebruiken: het kan voor altijd in een la blijven liggen. Eenmaal geconfigureerd, kan de verlichting rechtstreeks vanuit de toepassing worden bediend.

Voordelen

 • Vrij eenvoudig te configureren.
 • Gemakkelijk te gebruiken applicatie.
 • Drie witte temperaturen.
 • Goede CRI in warm wit.
 • Goede helderheid/verbruiksratio.

Nadelen

 • Verplichting om een accessoire te configureren voor een lamp.
 • Koud wit beperkt tot 4000 K.
 • CRI perfect in koud wit.
 • Zeer eenvoudige toepassing die voor verbetering vatbaar is.

Conclusie

Noch transcendent, noch teleurstellend, de E27 980 lumen led lamp doet het werk. Hij kan verlichting leveren in drie tinten wit en beschikt over enkele van de essentiële functies die van dit soort apparatuur worden verwacht (zoals aanwezigheidssimulatie op afstand). Feit blijft dat het voor koud wit licht beter is terug te gaan naar de tekentafel en dat voor warm wit licht de 1000 lumen lamp uit dezelfde serie, die voor 10 € minder wordt verkocht, betere prestaties levert.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts