Ikea Trådfri LED E27 950 lumen: een lamp die niet echt schittert


Eerder dit jaar introduceerde Ikea een overvloed aan met Wi-Fi en ZigBee verbonden lampen en accessoires die kunnen worden bediend met een smartphone of afstandsbediening. De E27 LED-lamp met 950 lumen maakt deel uit van deze reeks, Trådfri genaamd.

 • Wit: Ja
 • Kleuren: Neen
 • Sokkel: E27
 • Gemeten lichtopbrengst: 280 lux
 • Gemeten stroomverbruik: 12,4 W
 • Technologie: LED

Ikea Trådfri LED E27 950 lumen

Overzicht

Als de naam Trådfri geen belletje doet rinkelen, moet u weten dat het woord “draadloos” betekent in het Zweeds, wat logisch is voor een reeks aangesloten gloeilampen en armaturen. Ikea heeft veel producten in deze reeks en de meeste voetstukken zijn verkrijgbaar: E26, E27, E14, GU10. De verschillende referenties bieden ook verschillende lichtstromen, variërend van 400 tot 1.000 lumen. Sinds kort zijn in de Franse catalogus gekleurde bollen opgenomen.

De Ikea Trådfri LED E27 950 lumen werd oorspronkelijk verkocht voor €22,90, maar is momenteel verkrijgbaar voor €19,95 op de website van het merk. De lamp kan alleen warm wit licht (bij 2700K) en koel wit licht (tot 4000K) geven. Net als de rest van de serie werkt de lamp in combinatie met een aansluitbrug (apart verkrijgbaar voor €32,90) en wordt hij aangestuurd via de applicatie van de Zweedse fabrikant of via Trådfri-accessoires.

De Trådfri-lampen zijn compatibel met de Philips Hue bridge en kunnen worden bediend via Google Assistant en Amazon Alexa, evenals Apple HomeKit sinds de laatste update van de applicatie (Philips Hue 2.16.0). Het Ikea Trådfri-assortiment zal dit najaar via een update direct compatibel worden gemaakt met Google- en Amazon-assistenten, en de compatibiliteit met Apple HomeKit zal volgen.

Gebruiksgemak

De configuratie van de Ikea-lampen is niet anders dan die van de Philips Hue. De lampen communiceren via ZigBee (een laag-vermogen, lange-afstands netwerk) met een verbindingsbrug, apart verkrijgbaar. De bridge moet met de meegeleverde Ethernet-kabel worden aangesloten op de internetbox van het huis.

Om uw verlichtingsapparatuur te synchroniseren, volstaat het de instructies in de applicatie te raadplegen. Nadat u de lamp in de E27 fitting van de lamp hebt geschroefd en ervoor hebt gezorgd dat de schakelaar in de “aan”-stand staat om de stroom door te laten, moet u de Ikea Trådfri toepassing installeren. Alle stappen zijn nauwkeurig beschreven. Maar al snel vraagt de toepassing de gebruiker een accessoire aan te sluiten om de configuratie van de lamp af te ronden. En hier wordt het heel duidelijk, mocht u het gemist hebben, dat het zonder een Trådfri accessoire gewoon onmogelijk is om een lamp te configureren. Aberrant, denk je? Zeker zeer beperkend, in ieder geval, want de gebruiker had zich tevreden kunnen stellen met het bedienen van zijn lampen via de app, zonder accessoires te hoeven kopen. Ongeacht de te configureren armatuur, wordt de gebruiker gevraagd vooraf een afstandsbediening, een bewegingsmelder of een dimmer te configureren. Eén accessoire kan 10 LED lampen aansturen.

Wanneer het accessoire uiteindelijk is geconfigureerd, kan de lamp gemakkelijk worden gekoppeld (door de koppelingsknop van het accessoire gedurende 10 seconden in te drukken).

Een Wi-Fi-configuratie is weliswaar complexer dan een Bluetooth-configuratie, maar is interessanter omdat zij meer mogelijkheden biedt. Het is mogelijk scenario’s te creëren en een aanwezigheid te simuleren wanneer er niemand thuis is. Bovendien is het mogelijk om een groep lampen te beheren (hier tot 10 lampen).

Toepassing

De Trådfri-applicatie is goed geoptimaliseerd maar mist functionaliteit, maar ze is nog nieuw dus we hebben goede hoop dat ze met verdere updates zal worden verbeterd. De startpagina groepeert de verschillende geconfigureerde lampen. Nadat de gebruiker de lamp heeft gekozen die hij wil bedienen, kan hij de tinten wit veranderen en de lichtintensiteit variëren door de schuifregelaar omhoog en omlaag te bewegen. Net als de Ikea Trådfri LED E27 980 lumen, heeft dit model drie witte temperaturen: “Dagelijks”, wat overeenkomt met warm wit licht, “Focus” voor concentreren, lezen of koken (koel wit) en “Ontspanning” (zeer warm wit, bijna geel). Elke temperatuur kan worden gedimd.

De applicatie laat weinig instellingen toe, maar de belangrijkste zijn inbegrepen. Links op het scherm bevindt zich een timer-tabblad, waarmee u verschillende scenario’s kunt definiëren: “Wektijd” (om zacht en helder te ontwaken), “Niet thuis” (om op gezette tijden aanwezigheid te simuleren) en “Aan of uit” (om de verlichting te programmeren volgens de wensen van de gebruiker). Bij deze laatste instelling onthoudt de lamp de geprogrammeerde kleur en lichtintensiteit.

Kwaliteit van het licht

De Trådfri LED E27 950 lumen lamp wordt verondersteld een lichtkwaliteit te leveren van 2700 K in de “Everyday” modus (warm wit), 4000 K in de “Focus” modus (koel wit) en 2200 K in de “Relax” modus (geel wit).

Ons testprotocol schrijft voor dat wij onze metingen eerst verrichten bij 2700 K – warm licht, gelijk aan de temperatuur van kaarslicht – en vervolgens een tweede maal (en telkens wanneer dat mogelijk is) bij 6500 K – “ruw” licht, hoger dan de zon op haar hoogtepunt, en de referentietemperatuur voor koel wit daglicht. Wij stellen onze spectrometer op een afstand van 1 m direct in het verlengde van de lamp op. Natuurlijk worden deze metingen in het donker gedaan.

De aflezingen zijn 2609 K voor de “Everyday” stand en 3689 K voor de “Focus” stand. Hieruit blijkt dat de verlichtingstemperaturen vrij dicht bij de verwachte temperaturen liggen. Er moet echter worden opgemerkt dat voor een witte lamp die wordt geadverteerd als “koel” (Focus-stand), deze niet zo koel is; het zou beter zijn deze lamp te overwegen in een slaapkamer of woonkamer dan in een kantoor of keuken.

Nu iets over de kleurweergave-index (CRI) van deze lamp. Deze index geeft de regelmatigheid van het lichtspectrum weer. De norm is 90 voor een goede kleurweergave en uniformiteit. Hier hebben wij een index gemeten van 85,2 in warm wit en 82,7 in koel wit (3.689 K). Deze resultaten zijn niet helemaal wat we hadden verwacht, en we raden u aan warm wit licht te gebruiken in plaats van koel wit licht met deze lamp. Voor wie alleen van warmwitte verlichting wil genieten, raden wij de witte bewegingsmelderkit aan, die met een warmwitte CRI van 91,7 zeer goede lichtprestaties laat zien.

Gemeten stroomverbruik

We hebben het stroomverbruik van de lamp gemeten bij de maximale lichtsterkte: dit loopt op tot 12,4 W. Dit verbruik, in verhouding tot de lichtstroom van 950 lumen, geeft hem een lumen/verbruiksverhouding van 76,6 lm/W, net boven het gemiddelde (dat 74 lm/W bedraagt).

In dit opzicht zijn de Philips Hue White Ambiance, met een verhouding van 125 lm/W, de beste tot nu toe.

Geen accessoires, geen lampen!
Tot op heden is het Trådfri-systeem van dien aard dat het strikt onmogelijk is een lamp aan te sluiten zonder ten minste één van de accessoires uit het gamma te hebben geregistreerd. Ongeacht de te configureren verlichting (traditionele gloeilampen, spots, LED-panelen), is de aankoop van een dimmer (9,90 €), een afstandsbediening (12,90 €) of een bewegingsmelder (19,90 €) uit het Trådfri-gamma onontbeerlijk. Deze laatste bleek zeer doeltreffend in onze test van de witte bewegingsdetectorkit.

Vergeet niet om naast een van deze accessoires ook de verbindingsbrug aan te schaffen, anders kunnen de Trådfri lampen geen verbinding maken met het wifi-netwerk in huis. Dit brengt €32,90 extra op de rekening.

Hoewel het gebruik van de verbindingsbrug zinvol is, is het koppelen van de configuratie van de lampen aan die van de accessoires verre van vanzelfsprekend. Vergis u niet: gebruikers kunnen hun Ikea-verlichting niet alleen vanuit de applicatie configureren: zij moeten een van de accessoires gebruiken. Er is echter geen verplichting om het accessoire in kwestie te gebruiken: het kan voor altijd in een la blijven liggen. Eenmaal geconfigureerd, kan de verlichting rechtstreeks vanuit de toepassing worden bediend.

Voordelen

 • Relatief eenvoudig te configureren.
 • Gemakkelijk te begrijpen toepassing.
 • Drie witte temperaturen.
 • Goede helderheid/verbruiksratio.

Nadelen

 • Verplichting om een accessoire te configureren voor een lamp.
 • Koud wit beperkt tot 4000 K.
 • CRI perfect in koel wit.
 • Applicatie mist nog steeds functionaliteit.

Conclusie

De Ikea Trådfri LED E27 950 lumen lamp valt niet op door zijn lichtprestaties. De lichtkwaliteit is iets beter in warm wit dan in koel wit, maar als u tevreden bent met warm licht, kunt u net zo goed gaan voor de 1000 lumen lamp uit dezelfde serie, die 10 euro goedkoper is en een perfecte CRI heeft. Voor het overige doet deze 950 lumen E27 wat van hem verwacht wordt door een relatief eenvoudige configuratie, een vrij ergonomische toepassing en een correcte lichtopbrengst/verbruiksverhouding te bieden.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts