Eerder dit jaar gaf Dyson een show met zijn Lightcycle aangesloten directionele licht. Het doel van Dyson met deze lamp was “kwaliteitsverlichting te leveren en de kenmerken van daglicht na te bootsen”.
Presentatie
Zoals we allemaal weten, doet Dyson zelden dingen half werk en dit lampje is daarop geen uitzondering. De Lightcycle is Sir James Dyson’s eerste aangesloten lamp ooit. De lamp is verkrijgbaar in twee versies: als bureaulamp (499,99 euro) of als staande lamp (799,99 euro); in beide gevallen beschikken de modellen over dezelfde kenmerken. Met zijn ultra-elitaire positionering, zit de Lightcycle vol opties: instellingen voor kleurtemperatuur (tussen 2.700 en 6.500 K) en lichtintensiteit (tussen 100 en 1.000 lux); automatische aanpassing van kleurtemperatuur en lichtintensiteit aan het daglicht; infraroodbewegingsdetector die het licht aanzet wanneer de gebruiker in de buurt is en het weer uitschakelt wanneer hij of zij twee minuten afwezig is; aanpassing van de verlichting aan de leeftijd, de activiteit of zelfs de slaaptijden. .. Kortom, Dyson zet het zware geschut in, en dit alles met de belofte van optimale lichtkwaliteit die kan worden geregeld vanuit de Dyson Link applicatie.
Gemak
De Dyson Lightcycle heeft een zeer strak ontwerp en een industriële look met zijn blootgestelde mechanisme. Of u hem nu verkiest als bureaulamp of als staande lamp, de Lightcycle ziet eruit als een kraan met een eenvoudig wiel- en contragewichtsysteem. Hij kan horizontaal of verticaal worden bewogen en de voet kan naar believen worden gedraaid om de gebruiker gerichte verlichting te bieden. Bij Dyson wordt deze driedimensionale beweging 3 Axis Glide genoemd. Het is echter niet mogelijk de LED in beide richtingen te kantelen; de lampkop zit vast. Het enige wat men zou kunnen betreuren is dat het onmogelijk is de structuur te fixeren zodra de oriëntatie van de lamp is vastgesteld.
Om de functionaliteit van dit lampje te kunnen gebruiken, kan het het beste worden aangesloten op het internet, op het wifi-netwerk thuis. In tegenstelling tot het Philips Hue systeem, is er geen bridge nodig voor de verbinding. Steek de Lightcycle in een stopcontact en download de Dyson Link app. Het detecteert het apparaat snel en automatisch. Druk vervolgens op de knipperende knop op de lamp om de lamp te koppelen. In minder dan twee minuten is de Lightcycle aangesloten op het netwerk en kan hij via een app worden bediend.
Sommige functies zijn echter rechtstreeks op de lamp toegestaan. Op de kop bevindt zich een bewegingsdetector en drie knoppen waarmee de lamp kan worden omgeschakeld naar de gesynchroniseerde modus (een omgevingslichtdetector synchroniseert automatisch de kleurtemperatuur en de lichtintensiteit met het daglicht op de locatie van de gebruiker), de bewegingsdetector kan worden geactiveerd (een bewegingsdetector schakelt het licht aan als de gebruiker in de buurt is en uit als hij of zij de kamer gedurende meer dan twee minuten verlaat) of de automatische modus kan worden geactiveerd (de lamp volgt de kleurtemperatuur en de helderheid van het natuurlijke licht in de woning van de gebruiker).
Aan de bovenzijde van de lamp is het mogelijk de witte temperatuur (tussen 2700 K en 6500 K) en de lichtintensiteit te wijzigen.
De Lightcycle heeft een USB-C-poort op de basis voor het opladen van een apparaat. Wij hadden liever een inductielader gezien – om het slanke design niet te bederven. Het is des te merkwaardiger dat ze voor USB-C hebben gekozen, terwijl de meeste kabels voor het opladen van apparaten over het algemeen van USB Type A naar een andere standaard gaan. Maar zoals we weten, zal USB-C uiteindelijk USB-A vervangen; een gok op de toekomst voor de Britse fabrikant. Het laadvermogen is 10W (5V/2A), waarmee hij in de zachte onderbuik van de huidige mobiele laders valt.
Wij meten het verbruik van de lamp bij de maximale intensiteit in koud wit. Onder deze lichtomstandigheden vonden we een verbruik van 15,4 W. De fabrikant claimt een verbruik van 17 W.
Toepassing
We hebben al kennis kunnen maken met de Dyson Link applicatie tijdens het testen van de luchtreiniger. Goed doordacht, het stelt u in staat om alle aangesloten apparaten van de fabrikant te centraliseren.
De toepassing geeft de voorrang aan het aanpassen van de instellingen. U kunt de witte temperatuur kiezen (tussen 2700 en 6500 K) en de intensiteit van het licht aanpassen (tussen 100 lux en 1000 lux). In de “Boost”-modus kunnen de twee schuifregelaars worden ingesteld op 6.500 K en 1.000 lux. Bovendien biedt de toepassing enkele automatische instellingen. Deze kunnen worden vergeleken met de bekende verlichtingsscenario’s die bijvoorbeeld op Philips Hue-armaturen te vinden zijn. Zo zijn er de standen Concentratie, Ontspanning, Precisie en Gezelligheid. Indien gewenst is het zelfs mogelijk om uw eigen verlichtingsscenario te creëren (door de temperatuur en de lichtintensiteit te definiëren) en het een naam te geven.
Met de lampinstellingen kan de Lightcycle in verschillende modi worden geprogrammeerd: Afwezig (om aanwezigheid te simuleren), Wake (voor progressieve verlichting) en Sleep (voor progressieve uitdoving).
Een ander interessant kenmerk zijn de leeftijdsafhankelijke instellingen. Dyson legt uit dat “verlichtingsbehoeften veranderen naarmate je ouder wordt”. Daarom zal – door het toevoegen van het geboortejaar van de gebruiker – de helderheid van de Studie- en Ontspanningsmodi automatisch worden aangepast.
Kwaliteit van het licht
Zoals we in een nieuwsbericht in het lab hebben aangekondigd, zijn de lichtprestaties van de Lightcycle verbazingwekkend. Ons testprotocol bestaat uit het evalueren van de kwaliteit van alleen wit licht. Wij verrichten onze metingen bij 2700 K, wat overeenkomt met warm licht – gelijk aan de kleur die door een kaarsvlam wordt uitgestraald – en vervolgens bij 6500 K, wat koud licht is – de referentietemperatuur voor daglicht, hoger dan de zon op haar hoogtepunt. Vervolgens plaatsten wij onze spectrometer op 1 m afstand van de lichtbron. Daaruit kunnen wij waarden aflezen in de orde van grootte van 2688 K en 6306 K. Deze liggen vrij dicht bij de door ons gevraagde waarden.
Bij deze kleurtemperaturen behaalden we uitstekende CRI-waarden: 92 bij warm wit en 90 bij koel wit. Deze resultaten behoren tot de beste die in onze vergelijking zijn waargenomen. Vergeet niet dat de kleurweergave-index is gebaseerd op natuurlijk licht buitenshuis op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de CRI, hoe natuurlijker de kleuren overkomen.
Zoals Dyson beweert, kan de CRI van de Lightcycle oplopen tot 94 wanneer de lamp is ingesteld tussen 3.500K en 4.000K. Onze spectrometer onthulde een CRI van 95,1 bij deze kleurtemperatuur – een record in onze vergelijking! Tenslotte haalde de Lightcycle bij 5.000 K en 6.000 K een index van 92.
En hoe zit het met de warmtewisselaar?
Volgens het technisch informatieblad is de Lightcycle uitgerust met een warmtewisselaartechnologie die het mogelijk maakt de LED’s te koelen. Dit zou ze een levensduur geven van 181.000 uur. Tijdens de presentatie gaf een ingenieur van het bedrijf ons informatie over dit cijfer: de levensverwachting van de LightCycle is 60 jaar bij 8 uur verlichting per dag (bij maximale lichtintensiteit en ongeacht de wittemperatuur). De 6 leds die in de LightCycle zijn geïntegreerd, voldoen aan de L70-norm en zijn dus in staat om gedurende 60 jaar 70% van hun lichtsterkte te behouden. Daarboven neemt de lichtsterkte van de lamp af. Er zij aan herinnerd dat de gemiddelde levensduur van een LED ongeveer 25 jaar is, bij 3 uur verlichting per dag.
Productspecificaties
- Merk: Dyson
- Afmetingen lxbxh: 20 x 41,4 cm
- Materiaal: Aluminium
- Kleur: Zwart
- Vorm: Ovaal
- Met dimfunctie: Ja
- Type lichtbron: LED
- Snoer met stekker aan product: Ja
- Voedingstype: Adapter/ lichtnet
- Wattage: 11,2 W
- IP waarde: Geen IP-waarde
- Aantal stuks in verpakking: 1
- Verpakkingsinhoud: Dyson Lightcycle Morph Desk tafellamp
- EAN: 5025155044902
- Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
- App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
- App werkt op besturingssysteem: iOS | Android
- Delen van gebruikersgegevens vereist: Niet van toepassing
- Wifi vereist: Nee
- Bluetooth vereist: Nee
- Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
- Betaalde diensten vereist: Nee
- Aansluitspanning: 230 V
- Aantal meegeleverde accu’s/batterijen: 1
- Bediening verlichting: Aan/uit schakelaar – op product
- Bediening via mobiele app: Ja
- Bluetooth: Nee
- Compatibel met: Iphone 6s of hoger met ios 14 of hoger
- Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
- Gewicht: 5.85 g
- Kleur licht: Warm wit licht
- Kleurtemperatuur: 3000 K
- Levensduur lichtbronnen: 181000 h
- Lumen per lichtpunt: 850 lm
- Smart Home Platform: Alexa Amazon
- Snoerlengte: 3.2 m
- Taal handleiding: Nederlands
- Verlengbaar: Nee
- Verpakking breedte: 440 mm
- Verpakking hoogte: 91 mm
- Verpakking lengte: 613 mm
- Voor binnen of buiten: Voor binnen
- Categorieën: Wonen Verlichting Lichtbronnen Led-strips Slimme verlichting Slimme led-strips Led verlichting
- Product lengte: Tot 50 cm
- Werkt op: Adapter / lichtnet
- Bediening verlichting: Aan/uit schakelaar, Bediening via app
- Kleur licht: Warm wit licht
Voordelen
- Ingenieus ontwerp en constructie van de lamp.
- Talrijke functies in de toepassing (bewegingssensor, omgevingslichtsensor, enz.).
- Fijnafstelling van kleurtemperatuur en lichtintensiteit. Bijna onberispelijke lichtkwaliteit.
Nadelen
- Trage USB lader (we hadden liever inductie gehad).
Conclusie
De Lightcyle doet niets halfslachtig en dat werpt zijn vruchten af. Of u nu van de architectuur houdt of niet, u moet toegeven dat het meerdere nauwgezette instellingen biedt om het beste uit zijn functies te halen. De kwaliteit van het licht behoort tot de beste die we in onze vergelijking hebben waargenomen. De Lightcycle is daarom een kans voor Dyson om weer eens in de schijnwerpers te staan.
VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN
- Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
- Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
- Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
- Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?
Table of Contents