Awox SmartLight Mesh GU10: de spot die “in elkaar past”.


Awox, de specialist op het gebied van connected light, heeft dit jaar twee nieuwe lampformaten (GU10 en E14) gelanceerd onder Mesh, het routerloze en draadloze netwerk. Eens kijken of de schijnwerper van de fabrikant de lijn van zijn voorgangers, de Mesh Globe en Mesh Color, volgt.

Awox SmartLight Mesh GU10

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Vorig jaar vernieuwde Awox zijn aanbod van op Bluetooth aangesloten lampen door lampen op basis van Mesh in zijn catalogus op te nemen (zie kader onderaan deze test). Het model dat wij vandaag testen, wordt verkocht voor ongeveer 25 euro en is gemaakt voor inbouwspots met het GU10-formaat. Net als alle aangesloten lampen van Awox kan deze via Bluetooth worden geconfigureerd en kan deze zowel witte als gekleurde verlichting bieden. Tot op heden zijn geen Awox-lampen compatibel met Google Assistant (d.w.z. Google Home).

Gebruiksgemak

Alle Awox-lampen zijn gebaseerd op een “plug and play”-systeem. Natuurlijk is de configuratie sterk vereenvoudigd. Om deze spot te installeren, is niets eenvoudiger: installeer hem op zijn sokkel, zet de schakelaar aan die de stroom laat vloeien en download de gepaste toepassing – Awox Smart Control (beschikbaar op iOS en Android).

Na het activeren van de Bluetooth van de smartphone, detecteert de app automatisch de lamp en is het tijd om in te stellen. In minder dan een minuut (dat hebben we getimed) is het product gekoppeld met de smartphone. Het is dan aan de gebruiker om er een naam aan te geven en het in gebruik te nemen.

De Mesh-technologie maakt het mogelijk 50 lampen te groeperen, terwijl Bluetooth er slechts 8 toelaat. Bovendien kan dit netwerk het bereik van het Bluetooth-signaal uitbreiden tot alle lampen in huis: het gaat van 15 m met Bluetooth tot 50 m met Mesh (dekking door ons geverifieerd). Het lijdt geen twijfel dat het netwerk dat op deze lampen wordt gebruikt veel relevanter is dan een eenvoudige Bluetooth. Het zal ook mogelijk zijn een aanwezigheid op afstand te simuleren wanneer niemand thuis is (zie hieronder), ook al zijn we nog ver verwijderd van de voordelen die Wi-Fi biedt bij het creëren van complexere scenario’s.

Toepassing

De Awox Smart Control-toepassing is niet of nauwelijks veranderd sinds onze test van de SmartLight Color-SML-C9. Daarom herhalen wij onze opmerkingen: er is weinig of niets aan te merken op de aanvraag zoals die er nu uitziet. Het blijft immers intuïtief en ergonomisch en het blijft gemakkelijk te leren. Het homemenu geeft toegang tot de bediening van de lamp en biedt ook de mogelijkheid om een groep van apparaten te maken om meerdere lampen tegelijk te bedienen (tot 50 dus dankzij Mesh).

De applicatie is goed geoptimaliseerd, zodat de gebruiker onderscheid kan maken tussen kleur en wit stemmingen. Met kleine kleurminiaturen kan de gebruiker de kleur van de verlichting kiezen. Met het tabblad “Palet” kan de gebruiker spelen met de 16,8 miljoen kleuren en het tabblad “Moods” biedt een aantal voorgedefinieerde kleurenthema’s. De intensiteit wordt aangepast met de schuifregelaar (horizontale balk). Het laatste tabblad, “Schema”, tenslotte, biedt een aantal zeer welkome functies, waaronder een timer, een nachtlichtmodus, een dageraad- en aanwezigheidssimulator. Dankzij deze laatste functie kunt u dagen en tijdstippen definiëren waarop de lamp zal oplichten. Een willekeurige modus kan de lamp punctueel doen branden zonder dag of tijd in te voeren. Deze functie is echt goed doordacht en verdient het om op grotere schaal te worden toegepast op Bluetooth-lampen.

Ten slotte, om te profiteren van de voordelen van de Mesh-technologie, is het nodig om het netwerk te activeren via de instellingen van de applicatie.

Kwaliteit van het licht

Awox blijft een goede lichtkwaliteit bieden op zijn GU10 spot. Laten we ons testprotocol nog eens samenvatten: onze metingen worden eenmaal verricht bij 2700K (warm licht, gelijk aan de lichttemperatuur van een kaars) en vervolgens bij 6500K (ruw licht, hoger dan de zon op haar zenit, en referentietemperatuur voor koud wit daglicht). Onze testsonde wordt op een afstand van 1 m, direct in het verlengde van de lamp, geplaatst. Wij vonden waarden die vrij dicht lagen bij wat wij verwachtten, met gegevens in het bereik van 2830 K en 6458 K.

Vervolgens voeren wij een CRI-meting (kleurweergave-index) uit. De verwachte index is 100 voor een perfecte kleurweergave, maar tot op heden heeft geen van de lampen in onze vergelijking deze index gehaald: de norm is 90. Bij warm licht (2700K) is de CRI van de Awox SmartLIGHT Mesh GU10 81, en bij koud licht (6500K) is hij iets beter: 83,4. Deze waarden liggen beide in het goede gemiddelde van wat we konden verwachten, waar de Philips Hue White en Color Ambiance GU10 bijvoorbeeld zeer ongelijke CRI’s hadden (90,8 in warm wit maar slechts 74 in koel wit). Dus of de gebruiker nu de voorkeur geeft aan warm of koel wit licht, de kleurwaarneming zal niet al te zeer worden verstoord.

Het spectrum van de Awox SmartLight Mesh Color GU10 vertoont een bepaalde hoeveelheid golflengtes van groen tot oranje. Ter vergelijking: de Philips Hue White en Color GU10 hadden een veel geprononceerdere piek in het geel.

Gemeten stroomverbruik

Het stroomverbruik van de lamp bij de maximale lichtsterkte (koel wit) bedraagt 5,2 W. Als we dit verbruik relateren aan de lichtstroom van 300 lumen (aangezien de spot zeer richtingsgevoelig is), krijgen we een lumen/verbruiksverhouding van 60 lm/W. Deze waarde moet worden vergeleken met die van de Philips Hue White and Color Ambiance (250 lm voor 6 W), die ongeveer 41 lm/W bedroeg (iets lager dus).

Tot slot is het belangrijk op te merken dat de Awox GU10 in stand-by modus (d.w.z. uitgeschakeld vanuit de toepassing en niet vanuit de schakelaar) geen energie verbruikt.

Voordelen

 • Gemakkelijk te configureren en te gebruiken.
 • Mesh technologie voor een groter bereik.
 • Intuïtieve en ergonomische toepassing.
 • Aanwezigheidssimulatiefunctie.

Nadelen

 • Beperkt Bluetooth-bereik.
 • CRI perfect (vooral in warm wit).

AwoX SmartLIGHT SML-4W -LED Lamp GU10

Conclusie

Awox bouwt verder op zijn succes met een connected spot die op gelijke voet staat met zijn andere Mesh-armaturen. Met deze GU10 is de gebruikerservaring van begin tot eind perfect. De installatie van de spot, de gekoppelde applicatie en de talrijke aangeboden functies (waaronder de programmering van een aanwezigheidssimulatie) zijn allemaal argumenten om diegenen te overtuigen die de mogelijkheden van gekoppelde verlichting willen ontdekken.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts