Awox SmartLight Mesh E14: een overtuigende gloeilamp


De Franse fabrikant Awox is voortdurend bezig met de ontwikkeling van zijn Mesh-bollen, het routerloze en draadloze netwerk. Na de lancering van zijn E27 en GU10 formaten (onder Mesh), vervolledigt Awox zijn gamma met dit E14 model dat we vandaag testen.
Awox SmartLight Mesh E14

Bekijk de dagprijs

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Franse fabrikant Awox verrijkt zijn gamma van aangesloten lampen voortdurend onder Mesh, een oplossing die de verbinding tussen verschillende apparaten zonder router en zonder draad verzekert. Voor het eerst gepresenteerd op IFA 2016 met de Smart Light Mesh Color, is de familie sindsdien gegroeid en heeft de Mesh-technologie zich bewezen, zoals blijkt uit de SmartLight Mesh GU10 (4 sterren in onze test) of de C13 Mesh Globe. Ter herinnering, de gemiddelde levensduur van een aangesloten lamp is ongeveer 20.000 uur.

Net als zijn voorgangers maakt de SmartLight Mesh E14 verbinding via Bluetooth en kan hij wit licht (warm en koel) of gekleurd licht geven. Hij is alleen verkrijgbaar voor €24,99 en in een pakket voor €29,99 met een afstandsbediening.

Gebruiksgemak

Hoewel het E14-formaat niet het meest gangbare is, wordt het vaak aangetroffen in bedlampjes en kroonluchters. Het is duidelijk dat dit type lamp eerder wordt gebruikt voor sfeer- of spotverlichting dan voor een sterke verlichting van de ruimte. Zoals alle Mesh lampen (zie kader aan het einde van dit artikel) is de E14 zeer eenvoudig in gebruik en werkt hij in Plug and Play*.* Schroef de lamp gewoon op uw lamp, zet de schakelaar aan en configureer hem met uw smartphone via de juiste applicatie. Bluetooth moet geactiveerd zijn alvorens te koppelen. Dankzij het Mesh-netwerk wordt het Bluetooth-bereik vergroot van 15 tot 50 m.

De configuratie is zeer snel en zelfs onervaren gebruikers zullen in staat zijn hun lamp in minder dan 3 minuten aan te sluiten. Vergeet niet dat naast het eenvoudig vergroten van het Bluetooth-bereik, Mesh-technologie vele mogelijkheden biedt. Zo kunnen bijvoorbeeld 50 lampen worden gegroepeerd, terwijl Bluetooth beperkt is tot 8. Het is ook mogelijk een aanwezigheid op afstand te simuleren wanneer er niemand thuis is. Toch is het nog ver verwijderd van de voordelen die Wi-Fi biedt voor het creëren van complexere scenario’s.

Toepassing

Zoals vermeld in onze review van de SmartLight Mesh GU10, is de Smart Control-app van Awox (iOS en Android) nauwelijks veranderd. Het is zeer intuïtief en gemakkelijk te gebruiken, en biedt toch een breed scala aan kleuren en functies.

De startpagina van de applicatie biedt een keuze uit 12 voorgedefinieerde kleuren. In het tabblad “Palette” kunt u kiezen uit 16 miljoen tinten. De intensiteit wordt aangepast met de horizontale balk.

Het tabblad “Thema” brengt thematische kleurstemmingen samen: “Zon”, “Vulkaan”, “Dauw”, “Oceaan” of “Sneeuw”, bijvoorbeeld. Met het tabblad “Sequence” kunt u “zachte” lichtovergangen gebruiken door een reeks kleuren te kiezen. Het tabblad “Schema” geeft toegang tot een aantal functies, waaronder de timer, het nachtlicht, de dageraadsimulator, de aanwezigheidssimulator en de mogelijkheid om verschillende activeringsscenario’s voor uw lamp te programmeren.

De personalisering houdt niet op bij de keuze van het licht, maar strekt zich ook uit tot de functies binnen de instellingen. Awox biedt ook een alarm om de verlichting in of uit te programmeren: de gebruiker kan in feite wakker worden of in slaap vallen met licht, op voorwaarde dat hij zijn smartphone in de buurt houdt, met Bluetooth geactiveerd (dus uit de vliegtuigmodus).

Tot slot activeert de “Disco”-modus de helderheid en kleur van uw lamp op basis van de muziek die u kiest.

Dankzij de functie “Mijn groepen” kunnen in het thuismenu tot 50 lampen per groep worden toegevoegd die onafhankelijk van elkaar kunnen worden bediend, ook weer dankzij de “Mesh”-technologie. Concreet is het dus mogelijk om elke lamp volledig onafhankelijk te beheren.

Om te profiteren van de voordelen van de Mesh-technologie is het nodig het netwerk te activeren via de instellingen van de toepassing, anders zal de gebruiker het moeten stellen met Bluetooth. Het is jammer dat deze optie niet standaard is ingeschakeld.

Kwaliteit van het licht

Awox heeft ons al een paar jaar een meer dan behoorlijke kwaliteit van licht gegeven. Ter herinnering: wij testen de kwaliteit van het licht op twee metingen: één bij 2700 K, wat overeenkomt met een wit licht dat naar geel neigt; dit is een zogenaamd “warm wit” licht. De andere meting wordt gedaan bij 6.500 K, wat een “koud” wit is, een hard licht. Om de kwaliteit van deze twee witte temperaturen te evalueren, dompelen wij ons laboratorium onder in duisternis en plaatsen wij ons op een afstand van 1 m van onze lamp, het enige lichtpunt in de kamer.

Voor onze Awox SmartLight Mesh E14 liggen de gemeten temperaturen dicht bij perfectie. Wij verkregen 2.709 K in warm wit en 6.158 K in koel wit, hetgeen zeer dicht bij de verwachte norm ligt.

Om de gelijkmatigheid van het lichtspectrum te bepalen – die de kwaliteit van de lichtstraal weergeeft – berekenen wij de CRI (Colour Rendering Index). De theoretische referentie-index voor perfecte kleurweergave is 100, maar op dit moment, in onze vergelijking, haalt geen enkele lamp die; de verwachte norm is 90.

De Awox SmartLight Mesh E14 heeft een perfectie maar correcte CRI van 82,1 bij warm licht (2700 K) en 82,9 bij koud licht (6500 K). Deze resultaten zijn iets lager dan die van de Awox Stripled (CRI boven 90). De CRI van de Awox SmartLight Mesh E14 is in koel wit iets beter dan in warm wit, maar het verschil is op het oog niet merkbaar.

Gemeten stroomverbruik

Het verbruik van de SmartLight Mesh E14 wordt door Awox aangekondigd als 5W. Wij vonden een verbruik van 5,2 W bij blauw wit licht, bij de maximale intensiteit. In verhouding tot de lichtstroom van 400 lumen verkrijgen wij een verhouding die iets onder het gemiddelde van onze vergelijking ligt. Dit is niet verwonderlijk, aangezien dit een lamp is die meer geschikt is voor sfeervolle, gedempte, “gezellige” verlichting en niet bedoeld is om een hele kamer in zijn eentje te verlichten.

Wat is het Mesh netwerk?
Mesh-technologie maakt de verbinding tussen verschillende apparaten mogelijk zonder router en zonder draden. Elk toestel bestaat uit een netwerkknooppunt; als één van hen verbonden is met een Internet- of GSM-netwerk, fungeert het als een relais door zijn bandbreedte te verdelen over de andere terminals. Op deze manier worden de apparaten met elkaar verbonden zonder dat er een centraal toegangspunt nodig is.

In geval van storing is het altijd mogelijk een andere route te nemen via een ander netwerk. Dit mesh-netwerk is niets anders dan een reeks schaalbare, draadloze router-repeaters, die een lokaal netwerk distribueren via hetwelk elke terminal kan worden ondersteund. Aangezien de communicatie van het ene toestel naar het andere kan worden overgeschakeld, kan het Mesh-netwerk een oplossing zijn waarmee gegevens veel grotere afstanden kunnen afleggen dan Bluetooth momenteel ondersteunt.

Productspecificaties

 • Type lichtbron: Led-lamp
 • Fitting: E14
 • Domotica platform: Geen platform
 • EAN: 3760118940939
 • Aansluitspanning: 220 V
 • Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
 • Bediening via mobiele app: Ja
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Gewicht: 0.2 kg
 • Levensduur lichtbronnen: 20000 h
 • Met dimfunctie: Ja
 • Product lengte: 90 mm
 • Stralingshoek: 355 °
 • Verpakking breedte: 90 mm
 • Verpakking hoogte: 114 mm
 • Verpakking lengte: 90 mm
 • Categorieën: Wonen Verlichting Lichtbronnen Led lampen Slimme verlichting Slimme lichtbronnen Led verlichting
 • Fitting: E14
 • Merk: Awox
 • Opties: Dimbaar
 • Bediening via app (Smart): Smart led lamp

Voordelen

 • Gemakkelijk te gebruiken product.
 • Veel functies.
 • Intuïtieve toepassing.
 • Nettechnologie.

Nadelen

 • CRI perfect in warm en koud wit.
 • Bluetooth meer beperkend dan Wi-Fi.

AwoX Mesh SmartLIGHT SMLm-5W - LED Lamp E14 - Bluetooth - Kleur

Conclusie

De Awox SmartLight Mesh E14 is een kwaliteitslamp die snel te installeren en eenvoudig te configureren is. De toepassing biedt vele functies en stelt u in staat te genieten van een witte of gekleurde verlichting die u liever van een betere kwaliteit had gehad. De Mesh-technologie, die onder meer een groter bereik biedt dan een Bluetooth-verbinding, is welkom op deze lamp, hoewel sommige gebruikers die complexe scenario’s willen creëren wellicht tekort zullen schieten door het ontbreken van Wi-Fi.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

 • Vergelijking / 61 aangesloten lampen / geteste armaturen
 • Wat zijn de beste met Philips Hue verbonden gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten GU10 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten E27 gloeilampen?
 • Wat zijn de beste aangesloten lintlampen?
 • Wat zijn de beste E14 aangesloten gloeilampen?

Recent Posts