Hoe warm of heet wordt een LED lamp?


Veel van onze klanten willen onze lampen vaak aanraken en hanteren – op momenten dat ze dat anders niet zouden doen bij standaard gloeilampen of CFL lampen (maak je geen zorgen, wij doen dat ook). Dus een van de populaire vragen die we krijgen is: “wow, jullie gloeilampen zijn heet. Is dat goed?”

Heet om aan te raken, maar lang niet zo heet als gloeilampen, halogeen- en CFL-lampen zijn. LED lampen zijn een van de nieuwste en meest efficiënte verlichtingstechnologieën. Krachtige verlichtings-LED’s genereren licht bij een veel lagere bedrijfstemperatuur dan de hete gloeidraad die in lampen van de vorige generatie werd gebruikt. Het heetste buitenoppervlak van een LED-lamp is vaak de helft van de temperatuur van een gloei- of halogeenlamp met gelijke lichtsterkte, en ongeveer 20% koeler dan CFL-lampen.
Hoe warm of heet wordt een LED lamp.

Moet ik mijn LED lamp aanraken als hij aan is?

LED lampen moeten worden aangeraakt bij de diffuser – de plastic koepel waar het licht uit schijnt. Wanneer de lamp brandt of heet is, mag u de LED lamp niet aanraken of vastpakken aan het koellichaam. Koellichamen op LED lampen zijn ontworpen om heet te worden, waardoor de warmte uit de LED’s wordt onttrokken en in de lucht wordt afgevoerd. Het is het heetste deel van de lamp, en met een goede reden – het koellichaam is ontworpen om het heetste deel te zijn, terwijl het de LED voeding en elektronica zo koel mogelijk houdt.

Oké, maar hoe ‘heet’ is heet?

Tijdens het ontwikkelen en testen, ontdekten we dat het koellichaam van een volledig brandende LED lamp rond de 60°C-100°C (140°F-212°F) was, afhankelijk van het merk en model van de LED lamp, kamertemperatuur, en luchtstroom. Hier is een thermische camera beeldanalyse met enkele representatieve top-merk monsters van LED gloeilampen – vorige week nieuw gekocht bij de supermarkt en bouwmarkt. Helderder geel is een hogere temperatuur.

  • 9W LED. Compacte LED-lamp (lichtopbrengst: 600 lumen)
  • 9W LED. Compacte LED-lamp (vermogen: niet gespecificeerd, lijkt ~600 lumen)
  • 13W LED. A19 formaat lamp (output: 1055 lumen)
  • LIFX A21. A21-lamp, volledig kleurenbereik, ingesteld op maximaal vermogen wit (lichtopbrengst: > 1000 lumen)

De twee 9W compacte LED lampen zijn de heetste! Hoewel de compacte lampen een lager vermogen en een lagere lichtopbrengst hebben, is er zeer weinig koellichaamoppervlak en geen luchtstroomregeling. De elektronica van de voeding zit direct in het afgedichte koellichaam van 86°C 186°F.

De 13W LED A19 lamp is een beetje koeler. Hij is 30% helderder dan de twee compacte lampen, maar heeft een groter koellichaamoppervlak om mee te werken en de LED-warmte in de kamerlucht te krijgen.

De LIFX A21-lamp is de koelste, maar produceert wel het meeste licht.

Hij heeft een luchtstroombeheerontwerp dat gebruik maakt van convectieluchtstroming door de behuizing, die zowel binnen als buiten het koellichaam stroomt. De voeding en de elektronica worden zo koel mogelijk gehouden in deze lamp van de volgende generatie.

Bij nog hetere kamertemperaturen dan de warme 28°C die in deze test werd gebruikt, of in semi-gesloten behuizingen, houdt de LIFX A21-lamp de laagst mogelijke temperaturen voor de elektronica en het koellichaamsysteem, vooral in vergelijking met huidige modellen LED-lampen zoals getest in fittingen 1-3.

Waarom voelt het zo heet aan als ik het koellichaam aanraak?

Elk voorwerp boven 50°C (122°F) zal snel zeer heet aanvoelen wanneer u het met uw vingers aanraakt! U zult zich reflexmatig terugtrekken. Het is een koellichaam, dus onthoud altijd dat het heet hoort te zijn. Je vingertoppen en pijnsensoren beschermen zichzelf automatisch tegen de temperatuur waarbij de proteïnen in je huid beginnen te koken. Dit koken wordt ook wel ‘eiwitdenaturatie of ontvouwing’ genoemd. Dit koken begint vanaf ongeveer 57°C en hoger. Het is een reflexmatige reactie om uw lichaamsdelen snel te verwijderen van alles wat warmer is dan 50°C 122°F, en de boodschap te krijgen dat iets ‘veel te heet’ is.

Kan ik mijn vingers verbranden?

Als u niet binnen een paar seconden uw vingers reflexmatig weghaalt bij iets dat heter is dan ongeveer 55°C, ja – dan zult u uw vingers verbranden. Raak de hete delen van een gloeilamp niet aan. Dit geldt voor bijna alle verlichtingstechnologieën, inclusief de nieuwe generatie LED lampen met efficiënte koellichamen met een lagere temperatuur.

Welke temperatuur is goed voor LED gloeilamp elektronica?

We kunnen niet voor alle LED lampen spreken, maar ontwerpen van goede kwaliteit gebruiken voedings- en drivercomponenten die geschikt zijn voor 125°C (257°F).

Dit is de interne elektronicatemperatuur en niet de temperatuur van het koellichaam. Als een lamp goed is ontworpen, kan de elektronicatemperatuur ten minste 10°C-30°C lager worden gehouden dan de temperatuur van het koellichaam.

Zo kan een LED-lamp met een koellichaamtemperatuur van zelfs 90°C (194°F) een elektronicatemperatuur hebben van 60°C-80°C (140°F-176°F), beide ruim onder de nominale temperatuur van de elektronicacomponenten.

Is de positie van de lamp van belang?

Ja. Lampen die recht omhoog of recht omlaag zijn geplaatst, branden over het algemeen koeler dan lampen die zijwaarts zijn geplaatst. De warme convectieluchtstroom stroomt langs een groter deel van de lamplengte, zodat hij iets effectiever koelt. Zijwaarts is echter nog steeds acceptabel en getest om binnen het normale bedrijfstemperatuurbereik te blijven. Tijdens het testen was het koellichaam van een zijwaarts gemonteerde LIFX A21-lamp in een aan het plafond gemonteerde semi-gesloten fitting ongeveer 85°C (185°F), maar wat nog belangrijker was, de temperatuur van de voedingselektronica bedroeg 75°C (167°F), en de besturingselektronica van de driver werd op 53°C (127°F) gehouden, een goed voordeel.

De kamertemperatuur was 28°C voor deze en de CFL-warmtevergelijking. Ter vergelijking: een CFL-lamp met vergelijkbaar lumenrendement had in dezelfde test een glastemperatuur van 120°C (248°F) en een elektronicatemperatuur van 85°C (185°F). 32°C hoger dan het op LED’s gebaseerde systeem.

Welke veiligheidstests worden uitgevoerd?

Gloeilampen voor de VS en alle klanten wereldwijd zijn onderworpen aan uitgebreide onafhankelijke laboratoriumtests en certificeringsprocessen. Dit omvat UL-veiligheidstests voor verlichtingsproducten, waaronder controle van de hoge temperatuur materialen en componenten die zijn gebruikt in het ontwerp en de productie van de lamp, en een verzegelde ‘heat box’ test.

We nemen onze technologie serieus en daarom heeft de LIFX A21-lamp een extra veiligheidsvoorziening die verder gaat dan wat nodig is om te voldoen aan UL- en andere certificerings- en veiligheidstests. De stroomtoevoer is zelfbeveiligd en schakelt zichzelf uit bij een interne temperatuur van 105º-115°C. Het is niet mogelijk om deze beveiliging bij normaal gebruik over het grotere temperatuurbereik uit te schakelen, maar wij hebben deze beveiliging als extra voorziening in het systeem ingebouwd.

Hoe heet zijn andere gloeilampen die geen leds gebruiken?

Rokend heet! Overweeg zelfs niet om andere soorten gloeilampen aan te raken. Gloei- en halogeenlampen die in deze test werden gebruikt, werden maar liefst 181°C heet, en delen van het glas van een CFL-lamp werden maar liefst 131°C heet.

Hoewel u de meeste LED lampen veilig kunt hanteren vanaf de plastic diffuser zonder u te verbranden, mag u onder geen enkele omstandigheid een gloei- of halogeenlamp aanraken terwijl deze in gebruik is. En zoals hier beschreven, hoewel het LIFX A21 lampontwerp koeler is en veiliger om aan te raken dan dit representatieve voorbeeld van huidige model LED gloeilampen, moet elk koellichaam op een LED lamp niet worden aangeraakt. Zelfs als de lamp er goed uitziet in de fitting en het verleidelijk is om hem aan te raken!

Recent Posts