Wat zijn Lumen en de betekenis ervan?


Denk aan lumen als een “nieuwe” manier om te weten hoe helder een lamp is. Lumen = lichtopbrengst.

Eenvoudig gezegd zijn lumen (aangeduid met lm) een maatstaf voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (voor het menselijk oog) van een lamp of lichtbron. Hoe hoger het aantal lumen, hoe “helderder” de lamp lijkt.

We hebben allemaal in het verleden gloeilampen of spots van 50W of 60W gekocht en verwachtten een bepaalde mate van helderheid. Hierbij werd ten onrechte een verband gelegd tussen stroomverbruik (Watt) en lichtopbrengst.

Meer licht, minder energie (watt) met LED

Met energiezuinige LED-lampen kan meer lichtopbrengst worden bereikt met veel minder stroomverbruik. Zo geeft een 6,5W LED lamp een vergelijkbare lichtopbrengst als een 50W halogeenlamp. Dat is 87% minder energie voor dezelfde lichtopbrengst! Bij het gebruik van LED wordt meer energie omgezet in licht in plaats van warmte. Naarmate de technologie verbetert, zullen meer lumen worden geproduceerd met nog minder watt – d.w.z. meer lumen per watt. Als gevolg hiervan is het gebruik van Watts als richtlijn voor de helderheid niet langer relevant.

Lumen – Conventionele vs LED lampen

Om dezelfde lichtopbrengst van een 60W conventionele gloeilamp te bereiken, hebt u een LED lamp nodig met ongeveer 800 – 850 lumen. Bij alle Integral LED lampen is het aantal lumen duidelijk aangegeven op de verpakking en op de lampvoet. Wij bieden ook een conversiegids voor de “oude wattages” op de verpakking, bijv. 11,5W LED = 60W conventioneel.

Hieronder vindt u een richtsnoer om u te helpen het aantal lumen voor uw LED vervangingslamp te bepalen. (Klik op het wattage om de producten te zien die we beschikbaar hebben)

Lumen per watt (lm/W)

Dit cijfer is een handige manier om de efficiëntie van verlichtingsproducten te meten door de totale lichtopbrengst in lumen te meten, gedeeld door het stroomverbruik in watt. U kunt dit vergelijken met het aantal kilometers per liter in een auto, aangezien een hogere lm/W een hogere efficiëntie en lagere gebruikskosten betekent in vergelijking met soortgelijke maar minder efficiënte modellen.

Het zeer efficiënte Performance+ LED-paneel met achtergrondverlichting biedt bijvoorbeeld een lichtopbrengst van 3500 lumen voor 23 watt vermogen.

3500lm/23W = 152lm/W

Ter vergelijking, een populair maar minder efficiënt edge-lit LED paneel kan 3600 Lumen leveren voor 45W.

3600lm/45W = 80lm/W

Eenvoudig gezegd is het 152lm/W paneel 51% goedkoper in gebruik dan het 80lm/W paneel.

Wij raden u aan lm/W een van de eerste dingen te maken waar u naar kijkt bij het kiezen van LED panelen.

Lumen en nuttige lumen

Voor niet-gerichte lampen zoals een globe, golfbal of kaarsvorm, wordt de totale lumenoutput berekend voor alle richtingen. Bij een directionele lamp zoals een GU10 spot, wordt het licht in vele richtingen uitgestraald, een deel van dit licht (spill light) is misschien niet nuttig maar wordt wel meegeteld in de totale lumenwaarde.

Om vergelijkingen eerlijker en gemakkelijker te maken, heeft de EU onlangs een “nuttige lumen”-classificatie ingevoerd. Dit is een meting van het nuttige licht dat wordt uitgestraald in een gestandaardiseerde kegel van 90 graden (zie afbeelding). De “nuttige lumen”-classificatie is gewoonlijk lager dan de totale lumen-output, maar is relevanter voor een schijnwerper waarbij het nuttige licht in een voorwaarts gerichte richting gaat.

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Er is geen eenduidig antwoord – dit hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte en vorm van de ruimte, de hoogte van het plafond, het kleurenschema, het type lampen en fitting, de taakgebieden en de behoeften van de gebruiker.

Als basisgids vindt u hieronder de vereiste lumen per vierkante meter voor verschillende ruimte-indelingen. In veel gevallen zal een mengeling van algemene en taakverlichting nodig zijn.

Gebied Lumens/Sq M
Keuken 300-400
Keuken (Taken) 700-800
Living 400-500
Hal 300
Slaapkamer 300-400
Slaapkamer (Taken) 700-800
Badkamer 500-600
Badkamer (Taken) 700-800
Leesruimte 400

Recent Posts